Ενέργεια

Η φωτιά απειλεί τον Άγιο Στέφανο – ΑΔΜΗΕ: Δεν απειλείται το ΚΥΤ

Η φωτιά απειλεί τον Άγιο Στέφανο – ΑΔΜΗΕ: Δεν απειλείται το ΚΥΤ
Oλοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

Δραματική είναι η νύχτα για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών.

Για το λόγο αυτό χτύπησε νέος συναγερμός χθες στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, καθώς αν η φωτιά πάει προς το ΚΥΤ του Αγίου Στεφάνου τότε τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ηλεκτροδότηση όλης της Αττικής.

Παρόλα αυτά ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΚΥΤ

 Μάλιστα αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε στην Βαρυμπόμπη και επεκτάθηκε στο Κρυονέρι έθεσε εκ νέους εκτός λειτουργίας τη γραμμή 400 KV της Λάρυμνας και τη γραμμή 15 KV Oινοφύτων.

 Ο ΑΔΜΗΕ με έκτακτη ανακοίνωση ενημέρωση για την αρνητική αυτή εξέλιξη και το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος εκ περιτροπής κυλιόμενων αποκοπών φορτίων από το ΔΕΔΔΗΕ που εκπόνησαν από κοινού οι δύο Διαχειριστές, προληπτικά εφ όσον κριθεί απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος αλλά και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. 

Επεσήμανε, δε, ότι «η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα». Οι δύο γραμμές τελικά επανήλθαν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Κρίσιμη η κατάσταση

Η κρισιμότητα της κατάστασης εξετάστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσο , του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.

Η ανησυχία των αρμοδίων συνδέεται με το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να θέσει εκ νέου εκτός τις δύο γραμμές, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτείται η περιοχή της Ανατολικής Αττικής από τον Ωρωπό και το Καπανδρίτι μέχρι το Λαύριο, η Εύβοια αλλά και τα διασυνδεδεμένα νησιά Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος μέσω του ΚΥΤ Λαυρίου, όπως και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ευρύτερη αυτή περιοχή καταναλώνει αυτό το διάστημα περί τα 2.000 MW εκ των οποίων τα 1000 μεταφέρονται από τις μονάδες του Βορά μέσω της γραμμής των 400 KV της Λάρυμνας που τέθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα εκτός λειτουργίας, αλλά ευτυχώς για περιορισμένο χρόνο.

 Στο ενδεχόμενο η πυρκαγιά να θέσει εκ νέου τα δύο κρίσιμα αυτά κυκλώματα οι περικοπές φορτίων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα είναι αναπόφευκτες και θα επηρεάσουν και τα τέσσερα διασυνδεδεμένα νησιά που βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μια δεύτερη ανησυχία, είναι οι επιπτώσεις συνολικά στην ηλεκτροδότηση της Αττικής αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της δεύτερης γραμμής των 400KV στην οποία μετατοπίζονται φορτία όταν βγαίνει εκτός συστήματος η γραμμή της Λάρυμνας (400 KV) και η γραμμή Οινοφύτων (150 ΚV). Σε μια τέτοια εξέλιξη οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Αττική θα είναι αναπόφευκτες προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο Mπλακ άουτ.

Oλοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα 

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκαλέσει τα πύρινα μέτωπα στο Σύστημα Μεταφοράς. 

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να θωρακιστούν κατά το δυνατόν τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, τα οποία απειλούνται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι. 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών. 
 
Τι έλεγε νωρίτερα το worldenergynews

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Πρόκειται για τις δύο γραμμές Λάρυμνας 400KW και Οινοφύτων 150KW

Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθύνεται προς τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Αττικής.
Η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή.
Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στο Κρυονέρι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, τα παράθυρα, τις πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Κρυονέρι, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να επιχειρήσουν λόγω της κατάστασης και απομακρύνονται. Κατά συνέπεια το βάρος πέφτει στις εναέριες δυνάμεις, που ωστόσο μπορούν να επιχειρήσουν μόνο για λίγες ώρες ακόμα (μέχρι τη δύση του ήλιου).
Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις κατοίκων για ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
Τα μέτωπα της φωτιάς είναι εξαιρετικά δύσβατα, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το έργο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο.
Στη Βαρυμπόμπη μεταβαίνει εκτάκτως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης