Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Σε 8-10 μέρες θα επανέλθει η Μέση Τάση - Αργότερα τα νοικοκυριά

ΔΕΔΔΗΕ: Σε 8-10 μέρες θα επανέλθει η Μέση Τάση - Αργότερα τα νοικοκυριά

Τέλος του μήνα εκτιμάται ότι το δίκτυο θα επανέλθει στην κανονικότητα.

 

Σε έκτακτη αυτοψία, για αύριο Τρίτη, έχει καλέσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ (Μάνο Μανουσάκη), της ΡΑΕ (Αθανάσιος Δαγούμας) και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού του ΔΕΔΔΗΕ, όπου ο κ. Μανουσάκης θα τους παρουσιάσει το σχέδιο αποκατάστασης για τις περιοχές των καμένων.

 Στο μεταξύ, άοκνες είναι τα τελευταία 24ωρα που μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι προσπάθειες των τεχνικών ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου. Ειδικότερα, στην Αττική όπου οι φωτιές βρίσκονται σε ύφεση, οι τεχνικοί του Διαχειριστή που εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες εκτιμούν μιλώντας στο worldenergynews.gr ότι, σε 8 με 10 ημέρες θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές στη Μέση Τάση ενώ στη Χαμηλή Τάση μπορεί σε μεμονωμένα νοικοκυριά να πάρει και περισσότερες ημέρες.

 Ειδικά για την περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας, όπου το δίκτυο ηλεκτρισμού έχει υποστεί καθολικές ζημιές, οι τεχνικοί εργάζονται εντατικά και εκτιμούν ότι το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη να έχει αποκατασταθεί η Μέση Τάση.

 Στην περιοχή της Αττικής, έως χθες το βράδυ είχαν επανηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές στις περιοχές Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Αφίδνες, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Δροσοπηγή και Μαλακάσα.

 Πάντως, έως εχθές το μεσημέρι είχαν επίσης αποκατασταθεί πολλές ζημιές σε υποδομές πρώτης ανάγκης, όπως στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού, ενώ συνεχίζεται να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανηλεκτροδοτηθούν στο σύνολό τους, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες. Επίσης, έχουν αποκατασταθεί βλάβες και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι απαραίτητοι για την ασφάλεια σηματοδότες κλπ.

 Δύσκολες οι εκτιμήσεις για την Εύβοια

Οι εκτιμήσεις είναι δύσκολες για τις περιοχές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου όπου ο πύρινος όλεθρος συνεχίζει να κατακαίει. Πάντως, όπως λένε, τεχνικοί με εμπειρία χρόνων, οι υπολογισμοί για τον χρόνο αποκατάστασης ξεκινούν από τη στιγμή που θα σβήσουν τα πυρκαγιές στα κύρια μέτωπα και σημειώνουν ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά θα απαιτηθεί περίπου ένα 20ήμερο για να αποτυπωθεί μια εικόνα σχετικής κανονικότητας στην ηλεκτροδότηση.

Ήδη σε κάθε σημείο της χώρας που σβήνει μια φωτιά ο ρυθμός των εργασιών ξεκινά άμεσα από τη στιγμή που οι υπηρεσίες μπορούν να φτάσουν στις καμένες εκτάσεις – ουσιαστικά τα συνεργία ακολουθούν την πορεία της πυρκαγιάς και η επέμβασή τους γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σύνορα Αρκαδίας – Μεσσηνίας έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες που σχετίζονται με την καταστροφή 20 κολόνων.

Οι περιοχές που επανηλεκτροδοτήθηκαν

 Ειδικότερα, όσον αφορά στην Εύβοια, όπου μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Μυρτίας, Φαράκλα και Μετόχι , ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του Δικτύου σε όσα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας.

 Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 7 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.

 Επί τόπου βρίσκονται 110 άτομα τεχνικού προσωπικού, συνεργείων εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων, ενισχυμένα με προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

 Στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές :

 Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας οι οικισμοί: Δαφνοχώρι και Ελαία. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οι οικισμοί: Βαρβάσαινα, Λάλας, Πουρνάρι, Καψανιά.

 Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας όλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης πλην των οικισμών: Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (στον οικισμό Καλλιθέας), στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (στους οικισμούς Κρυονέρι, Νεράιδα, Νεμούτα, Πεύκι, Βίλια, Ξηρόκαμπος), στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (στους οικισμούς Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος) και στην Περιφεριακή Ενότητα Μεσσηνίας (στους οικισμούς Δασοχώρι, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Άγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Φίλια).

Στην Αρκαδία, λόγω της εξελισσόμενης πυρκαγιάς, έχουν τεθεί εκτός ηλεκτρικής τροφοδότησης περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης (οικισμοί Ίσαρη, Βάστα) και του Δήμου Γορτυνίας (οικισμοί της δημοτικής ενότητας Ηραίας και Τροπαίων).

Γενικότερα, έχει κινητοποιηθεί όλος μηχανισμός του τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το έργο τους συνδράμουν και εργολαβικά συνεργεία που έχουν έρθει στην ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια από τη Λήμνο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κάλυμνο κλπ. ενώ έχουν μεταφερθεί και μόνιμοι υπάλληλοι από τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά προκειμένου να προχωρήσουν ταχέως οι αποκαταστάσεις του δικτύου σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Συνολικά επιχειρούν περί τα 690 άτομα, τα οποία συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας πανελλαδικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης