Ενέργεια

Τετραπλασιάσθηκαν τα κέρδη της Saudi Aramco – Στα 25,46 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο

Τετραπλασιάσθηκαν τα κέρδη της Saudi Aramco – Στα 25,46 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο

Αύξηση 20% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες

 

Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε σχεδόν τετραπλάσια αύξηση των καθαρών κερδών του δεύτερου τριμήνου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου.

Η Aramco ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματά της υποστηρίζονται από την παγκόσμια χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19, τις εκστρατείες εμβολιασμού, και τα μέτρα τόνωσης και επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε βασικές αγορές.
Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ (25,46 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 24,62 δισεκατομμύρια ριάλ το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών αναμενόταν καθαρό κέρδος 23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Aramco ήταν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, αύξημένες 20% σε σχέση με πέρυσι.

Η Aramco προστίθεται στις άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που ανέφεραν ισχυρά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Exxon Mobil τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 4,69 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με ζημιά 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 26 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της σε περισσότερα από δύο χρόνια, με προσαρμοσμένα κέρδη στα 5,53 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι κερδών 638 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι τιμές του πετρελαίου, ενισχυμένες από τις περικοπές της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαϊκών Χωρών Εξαγωγών και τους συμμάχους τους, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, έκλεισαν στα 70,70 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και κέρδισαν πάνω από 35% από την αρχή του έτους.
«Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αντανακλούν μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και οδεύουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 πιο ανθεκτικά και πιο ευέλικτα, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη κερδίζει δυναμική », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Προβλέψεις για άνοδο της ζήτησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους και 100 εκατομμύρια βαρέλια το επόμενο έτος, Η Aramco εξακολουθεί να εργάζεται για να αυξήσει τη δική της παραγωγική ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, είπε ο Nasser, επαναλαμβάνοντας ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε πέρυσι.
Η α\εταιρεία ανακοίνωσε Δήλωσε 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δικό της στόχο, το οποίο θα πληρωθεί το τρίτο τρίμηνο.
Οι αναλυτές της Credit Suisse δήλωσαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι περίμεναν από την Aramco να δηλώσει ειδικό μέρισμα λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου που είχαν συμβάλει στην ενίσχυση της δωρεάν ταμειακής ροής της.
Ο Yousef Husseini, αναλυτής στην EFG Hermes, δήλωσε ότι η Aramco μπορεί να κρατά τα επιπλέον μετρητά για τη συμμετοχή στη νέα πρωτοβουλία Shareek (Partner) που υποστηρίζεται από το κράτος, για να συνεργαστεί με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
"Νομίζω ότι ο λόγος που διατήρησαν το μέρισμα και το σκεπτικό μας ήταν ότι διατηρούν χρήματα για να επενδύσουν σε μελλοντικά έργα και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα" Shareek "», είπε.
Μια κοινοπραξία συμπεριλαμβανομένων των EIG Global Energy Partners με έδρα την Ουάσιγκτον τον Ιούνιο έκλεισε μια συμφωνία για την αγορά του 49% των επιχειρήσεων αγωγών της Aramco έναντι 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης