Φορέαs Διαχείρισης Παμβώτιδας: Τριπλό «όχι» σε αιολικά πάρκα

Φορέαs Διαχείρισης Παμβώτιδας: Τριπλό «όχι» σε αιολικά πάρκα
Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου

Τη σαφή αντίρρησή του στην πρόταση χωροθέτησης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού και λίμνη Δελβινακίου» και πλησίον αυτής, εκφράζει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, με το Δ.Σ. να υιοθετεί την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, κατόπιν ερωτήματος που κατατέθηκε από ομάδες πολιτών και συλλογικοτήτων του Βασιλικού Πωγωνίου, καθώς και δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, με το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης να τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ανάπτυξή τους σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων οικοτόπων και των ειδών που απαντώνται στους τόπους Natura 2000, σε σταθερή βάση.
Ειδικότερα ως προς τις εν λόγω περιοχές, επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστούν από τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών και να τύχει εφαρμογής η αρχή της προφύλαξης, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών, καθώς, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπου έχει εφαρμογή και στις ΖΕΠ, «η διοίκηση οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή της υποβάθμισης των περιοχών του δικτύου και κάθε έργο, που δε σχετίζεται άμεσα με τη διαχείρισή του, θα πρέπει να εκτιμάται δεόντως σε σχέση με τις επιπτώσεις στον τόπο και στο αντικείμενο διατήρησής του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης