Ενέργεια

Exxon:Πουλά περιουσιακά στοιχεία σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ

Exxon:Πουλά περιουσιακά στοιχεία σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ

Επιτάχυνση των πωλήσεων για μείωση του χρέους

 

Η Exxon Mobil Corp προχωρεί στο μάρκετινγκ για την πώληση ιδιοκτησιών σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ καθώς ενισχύει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα που στοχεύει στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την τη μείωση των ανεπιθύμητων περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση του χρέους. Πριν από τρία χρόνια, ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ έθεσε στόχο να συγκεντρώσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Πιο πρόσφατα, υποσχέθηκε να επιταχύνει τις καθυστερημένες πωλήσεις για να μειώσει το ρεκόρ χρέους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μονάδα σχιστολιθικού της εταιρείας XTO Energy αναζητά αγοραστές για σχεδόν 5.000 πηγάδια φυσικού αερίου στο Fayetteville Shale στο Αρκάνσας, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Julie King.
Τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε έργα φυσικού αερίου με μειωμένη παραγωγή και αγοραία αξία.
Η Exxon προχωρεί σε πωλήσεις καθώς εστιάζει σε νεότερα εγχειρήματα στη Γουιάνα, την υπεράκτια Βραζιλία και τη λεκάνη Permian του Τέξας. Η Exxon στοχεύει να λάβει προσφορές έως τις 16 Σεπτεμβρίου και να κλείσει οποιαδήποτε πώληση μέχρι το τέλος του έτους.
"Παρέχουμε πληροφορίες σε τρίτα μέρη που ενδέχεται να έχουν συμφέρον στα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε η King. Δεν έχουν προσδιοριστεί αγοραστές, είπε, αρνούμενη να επιβεβαιώσει την ημερομηνία λήξης των προσφορών ή την αναμενόμενη αξία της εταιρείας στα πηγάδια.

Στόχος 15 δισ. δολ

Η εταιρεία έχει επιτύχει περίπου το ένα τρίτο του τριετούς στόχου πωλήσεων, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, είχε έσοδα από πωλήσεις ύψους 557 εκατομμυρίων δολαρίων έως τον Ιούνιο και εκκρεμούν συμφωνίες αξίας άνω των 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Exxon απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία Fayetteville το 2010 έναντι 650 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της άνθησης σχιστολιθικού που θα άλλαζε το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ, οδηγώντας σε υπερπροσφορά αερίου που τελικά οδήγησε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και πέρυσι. Αυτό οδήγησε την Exxon να μειώσει την αξία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κατά 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παραγωγή των προσφερόμενων περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ από το 2016 στα 160 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ακίνητα του Αρκάνσας καλύπτουν περίπου 416.000 στρέμματα (1.680 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η πώληση περιλαμβάνει 844 λειτουργικά και 4.104 μη λειτουργικά πηγάδια. Η Merit Energy που εδρεύει στο Ντάλας αξιολογεί τα ακίνητα. Η Merit το 2018 αγόρασε περίπου 258.000 στρέμματα στην ίδια περιοχή από την BHP έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μείωση χρέους

Η Exxon, η οποία υπέστη ιστορική απώλεια 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, πουλά δεκάδες περιουσιακά στοιχεία στην Ασία, την Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στη μείωση του χρέους και στο μέρισμα των μετόχων της, δήλωσαν αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα. Αφού το συνολικό χρέος πέρυσι διπλασιάστηκε σε σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2018, η Exxon κατέβαλε φέτος περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μειώσει το βάρος της στα 60,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Φέτος, πραγματοποίησε συνομιλίες με τη βρετανική Savannah Energy για ακίνητα στο Τσαντ και το Καμερούν και πούλησε μερίδια σε δύο κοιτάσματα πετρελαίου βαθέων υδάτων στην Occidental Petroleum .
Η Exxon βλέπει νέο ενδιαφέρον για τα ακίνητά της με τη φετινή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon, Jack Williams στις 30 Ιουλίου. "Όλη αυτή η συζήτηση για την εκποίηση που είχαμε στο παρελθόν συνεχίζεται", δήλωσε ο Williams.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης