Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Προστατέψαμε τις ανθρώπινες ζωές - Τι είπε για τις ανεμογεννήτριες

Μητσοτάκης: Προστατέψαμε τις ανθρώπινες ζωές - Τι είπε για τις ανεμογεννήτριες
Οι φωτιές στην Ελλάδα καίνε για 10η ημέρα σήμερα (12/8/2021)

Στο γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της πολιτικής των εκκενώσεων και επιστρέφοντας τα βέλη που εκτοξεύει η αντιπολίτευση. Ο ίδιος έκανε λόγο για «σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων», ενώ άφησε αιχμές για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς ωστόσο να τον ονοματίζει. Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε αρκετές φορές σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά τονίζοντας μάλιστα ότι τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις φωτιές, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων».
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας ότι δεν θα είναι αβοήθητοι.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως πράγματι οι φωτιές -παρά τη βιβλική καταστροφή- δεν άφησαν πίσω τους νεκρούς. Ωστόσο, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά. Έκανε κάρβουνο χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως τα περισσότερα σπίτια που σώθηκαν -κυρίως στη Βόρεια Εύβοια- είναι διότι τα προστάτεψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, βλέποντας την απουσία εναέριων μέσων αλλά και τις ελάχιστες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Αιχμές στον Χρυσοχοΐδη

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αν και απέφυγε να τον ονοματίσει.
«Το επιτελικό κράτος συντονίζει, δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα» τόνισε ένα 24ωρο αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε «και πυροσβέστης και επιτελικός, συνεχώς παρών».
Στη συνέχεια όμως και ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έκανε ένα βήμα προς τα πίσω.
«Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις. Να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει. Αυτή δεν είναι δουλειά του υπουργού, αλλά των προϊσταμένων της πυροσβεστικής. Αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι. Άρα το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας, είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος» είπε χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται ότι τις ενημερώσεις για τις φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα, τις έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς και όχι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αν και πολιτικός προϊστάμενος. Ο κ. Χαρδαλιάς παραχώρησε και τη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές...

«Η τακτική των εκκενώσεων πέτυχε»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής» και τόνισε ότι οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας.
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση. Θα μιλήσουμε για όλα. Για το πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, για το τι λάθη κάναμε, για το πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, αλλά για το τι μας δίδαξε η καταστροφή.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει για το τι πρέπει να αλλάξουμε.
Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, έως την ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία του κράτους. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το 112, η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσαν. Απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «χυδαία σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων οικισμών» και τόνισε ότι ο μηχανισμός όπως το 112 δεν υπάρχει σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία που τώρα αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν κατάφεραν να εκκενώσουν νωρίς κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από πλημμύρες».

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των εναέριων μέσων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς. Όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα περιμένουν για να μην υπάρχει διακοπή στη διαδικασία», ενώ συμπλήρωσε «από εκεί και πέρα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα πολύ αποτελεσματικά και βάσει του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει πριν την πυρκαγιά, προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση με καναντέρ, ελικόπτερα και αεροσκάφη τράκτορες και με ιδιωτικά ελικόπτερα».

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δεν θα είναι αβοήθητοι

Αναφερόμενος στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι.
«Καταλαβαίνω απόλυτα τους κατοίκους της Β. Εύβοιας, την οργή και την απογοήτευση. Δεν θα είναι αβοήθητοι.
Το κράτος θα είναι κοντά και θα αναδιατάξουμε περισσότερο τις δυνάμεις μας στο Μαξίμου.
Οι πολίτες να μας κρίνουν από τα αποτελέσματά μας και από το πώς θα αντιδράσουμε στην επόμενη φωτιά που αναπόφευκτα θα έρθει» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν χρειάζεται να καούν δάση για τις ανεμογεννήτριες»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανυπόστατη τη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες.
«Το Σύνταγμα προβλέπει πως μια καμένη έκταση πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει άλλωστε εντός δασών να γίνονται παρεμβάσεις για εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν ανεμογεννήτριες, όπως και έχουν γίνει σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική όλου του πλανήτη εναντίον του διοξειδίου του άνθρακα.
Οι ανεμογεννήτριες είναι σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτή τη συζήτηση συναντήθηκαν πολλά υπόγεια ρεύματα, με αντιεμβολιαστές, με άλλους που μιλούσαν για σενάρια ότι θα κάποιοι καίνε εκτάσεις για να προστατευτεί η περιοχή και να μη γίνουν ανεμογεννήτριες. Η απόφαση του 2012 του ΣτΕ ισορροπεί και προβλέπει ξεκάθαρα το τι προβλέπεται».

Στο τέλος της 4ετίας, οι εκλογές

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι «δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορονοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.
«Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» τόνισε σε άλλο σημείο.
Πάντως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ανασχηματισμό.

www.worldenergynews.gr






Kείμενο σε εξέλιξη....

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης