Πως οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων επηρεάζουν τα αποτελέσματα RWE και Orsted

Πως οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων επηρεάζουν τα αποτελέσματα RWE και Orsted

RWE: Πρέπει να υπάρχει ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές διακυμάνσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Orsted: Διατηρεί την πρόβλεψη για το 2021, παρόλο που οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου έχουν επηρεάσει την παραγωγή

 

Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE αναγνώρισε τη σημασία του καιρού για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε «πολύ χαμηλότερους» όγκους ανέμων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Michael Müller τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές διακυμάνσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξισορροπηθεί το χαρτοφυλάκιο », είπε. «Χρειάζεται ένα χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές τεχνολογίες… είτε πρόκειται για χερσαίες, υπεράκτιες, ηλιακές ή αποθήκες, καθώς και για περιοχές».
«Και αυτό που είδαμε στο πρώτο εξάμηνο ήταν ότι υπήρχε λιγότερος άνεμος στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ισχυρότερος στις ΗΠΑ». «Η ιδέα μας λοιπόν είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Αλλά σαφώς, αν είσαι παίκτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαρτάσαι σε κάποιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες».

Χαμηλότερα μεγέθη για την RWE

Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας με έδρα στο Έσσεν πριν από τόκους, φόρους, αποσβέσεις και αποσβέσεις έφτασαν τα 459 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό συγκρίνεται με 585 εκατομμύρια ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Το χερσαίο-ηλιακό τμήμα του κατέγραψε ζημιά σε προσαρμοσμένο EBITDA 42 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενος σε αυτό το κομμάτι των δραστηριοτήτων του, ο αξιωματούχος της RWE είπε: «Το ακραίο κρύο στο Τέξας οδήγησε σε έλλειψη κερδών περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ». «Πρόσθετα βάρη προέκυψαν από συνθήκες χαμηλού μέσου όρου ανέμων σε χερσαίες τοποθεσίες αιολικών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το προσαρμοσμένο EBITDA για ολόκληρο τον όμιλο το πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 1,75 δισ. Ευρώ, από 1,83 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα αυξήθηκε, ωστόσο, αγγίζοντας τα 870 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο η RWE περιέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2021 ως «πολύ καλό» οικονομικά. "Για το οικονομικό 2021, η RWE αναμένει τώρα να επιτύχει προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 3,0 δισεκατομμυρίων και 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, το οποίο είναι 350 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από το προβλεπόμενο τον Μάρτιο του 2021", ανέφερε.

Μειωμένα τα κέρδη από τα αιολικά πάρκα της Orsted

Η Orsted διατηρεί την πρόβλεψη παρά τις χαμηλές ταχύτητες ανέμου. Την Πέμπτη, επίσης, η δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τις προβλέψεις για το 2021, παρόλο που σημείωσε ότι οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου είχαν επηρεάσει την παραγωγή τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Σε ανακοίνωσή της, η Orsted ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 13,1 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), άλμα 3,3 δισεκατομμυρίων κορόνων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.
Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετώπισε προκλήσεις που σχετίζονται με την ταχύτητα του ανέμου. "Τα κέρδη από τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν ήταν 0,3 δισεκατομμύρια DKK χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο", ανέφερε η εταιρεία.
"Η αυξημένη ικανότητα παραγωγής από νέα αιολικά πάρκα σε λειτουργία αντισταθμίστηκε περισσότερο από τις σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου στο χαρτοφυλάκιό μας", πρόσθεσε.
Η Orsted ανέφερε ότι οι ταχύτητες ανέμου το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έφτασαν τα 7,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, το οποίο ήταν "σημαντικά χαμηλότερο από τις κανονικές ταχύτητες " στα 8,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι διατηρεί την πλήρη ετήσια πρόβλεψη της για EBITDA ύψους 15-16 δισεκατομμυρίων κορώνων Δανίας, αλλά πρόσθεσε ότι περίμενε ένα «αποτέλεσμα στο χαμηλό του καθορισμένου εύρους». Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου καθώς και στην "παροχή εγγύησης στους συνεργάτες μας σχετικά με ζητήματα συστήματος προστασίας καλωδίων σε μερικά από τα αιολικά πάρκα μας". Η Orsted είναι σημαντικός παίκτης στην αιολική ενέργεια. Μόνο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η εγκατεστημένη ισχύς του ανήλθε στα 7,6 γιγαβάτ στο τέλος του 2020.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης