Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξάνει τις επενδύσεις σε έργα έντασης άνθρακα και χάλυβα η Κίνα

Αυξάνει τις επενδύσεις σε έργα έντασης άνθρακα και χάλυβα η Κίνα

Σχέδια για την κατασκευή 18 νέων υψικαμίνων και 43 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

 

Η Κίνα ανακοίνωσε πολλά νέα έργα έντασης άνθρακα και χάλυβα το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή λίγες ημέρες αφότου έκθεση του ΟΗΕ προέτρεψε για άμεση παγκόσμια δράση για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Εμπειρογνώμονες για το κλίμα παροτρύνουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν δραστικά μέτρα εν μέσω ολοένα και πιο διαδεδομένων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως θανατηφόρες πυρκαγιές, ξηρασία και ακόμη και τις υψηλότερες βροχοπτώσεις στην Κίνα τα τελευταία 1.000 χρόνια γεγονότα που οι ειδικοί λένε ότι συνδέονται άμεσα με τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσω των εκπομπών άνθρακα. "Ο υπόλοιπος κόσμος λαμβάνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα, αλλά τα συμφέροντα άνθρακα στην Κίνα κυριαρχούν και η κεντρική κυβέρνηση δεν τα χαλιναγωγεί », δήλωσε η Christine Shearer, επικεφαλής του προγράμματος άνθρακα στο Global Energy Monitor (GEM), του αμερικανικό think tank που συνέταξε την έκθεση σχετικά με τα έργα άνθρακα της Κίνας για το πρώτο εξάμηνο σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο και κορυφαίος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου , ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή 18 νέων υψικαμίνων με άνθρακα, περισσότερο από ό, τι ολόκληρο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έρευνα της CREA-GEM.
Προτάθηκαν επίσης άλλες 43 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2060, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους και να δράσει γρηγορότερα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε σε έκθεση σχεδόν 4.000 σελίδων αυτήν την εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή «επηρέασε κάθε κατοικημένη περιοχή σε όλο τον κόσμο» και κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres περιέγραψε την έκθεση ως «έναν κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη CREA-GEM, η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή 15 gigawatt (GW) νέας ισχύος άνθρακα στο πρώτο εξάμηνο. Αυτός είναι πιο αργός ρυθμός από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να αρκετός για να τροφοδοτήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια - περισσότερο από ό, τι σε πόλεις μεγέθους Λονδίνου ή Νέας Υόρκης.

Εκπομπές αερίων

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας αυξήθηκαν μετά τον τερματισμό των περιορισμών του COVID-19 πέρυσι και οι ρυθμοί ανάπτυξης άρχισαν να επιβραδύνονται μόλις το δεύτερο τρίμηνο φέτος, ανέφερε η μελέτη CREA-GEM.
Ο Lauri Myllivirta, επικεφαλής αναλυτής της CREA, δήλωσε ότι αν και η Κίνα προσπαθεί επί του παρόντος να περιορίσει τον δανεισμό ακινήτων που προάγει την κατασκευή νέων κατοικιών, βασικός παράγοντας στην πρόσφατη αύξηση των εκπομπών, η συνεχιζόμενη επένδυση σε άνθρακα και χάλυβα ήταν "ανησυχητική".

Ο Xie Zhenhua, ο κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υφιστάμενοι στόχοι απαιτούν ήδη "εξαιρετικά επίπονες προσπάθειες", με τις συνολικές εκπομπές της χώρας να κορυφώνονται το 2030 με χαμηλότερο κατά κεφαλή ρυθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία ή την Ευρώπη.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης