Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου

 Δεν προβλέπεται να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για περισσότερη προσφορά, λένε πηγές

 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πιστεύουν ότι οι αγορές πετρελαίου δεν χρειάζονται περισσότερο πετρέλαιο από ό, τι σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να προσθέσουν προμήθειες για να ελέγξουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε 35% φέτος στα 70 δολάρια το βαρέλι, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία και του περιορισμού της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαϊκών Χωρών Εξαγωγών και τους εταίρους του στη συμμαχία γνωστή ως OPEC+.Περί τις 11:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε 0,61% στα 66,88 δολάρια το βαρέλι και το Brent κατέγραφε απώλειες 0,59% στα 69,10 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden προέτρεψε την ομάδα παραγωγών να ενισχύσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης που θεωρεί απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως ότου εξαλειφθούν πλήρως οι τρέχουσες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Μία από τις τέσσερις πηγές, μιλώντας σε στο Reuters ότι δεν χρειάζεται να απελευθερώσει επιπλέον πετρέλαιο πιο γρήγορα, ενώ μια άλλη είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι το προγραμματισμένο πρόγραμμα αυξήσεων θα άφηνε κάθε ζήτηση ανεκπλήρωτη. Δύο άλλες πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΠΕΚ και από τον οργανισμό επιτήρησης ενέργειας της Δύσης - τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) - έδειξαν επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον πετρέλαιο.

Η έκκληση μπορεί να θεωρηθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη δράση της για να αποθαρρύνει την αύξηση των εγχώριων γεωτρήσεων πετρελαίου.
Όμως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Biden, Jake Sullivan, επέκρινε μεγάλες χώρες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, για τα , όπως είπε, ανεπαρκή επίπεδα παραγωγής αργού μετά την παγκόσμια πανδημία COVID-19. "Σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ανάκαμψης, αυτό δεν αρκεί", δήλωσε ο Sullivan. Η δήλωση ξύπνησε αναμνήσεις για το πώς η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση αντιμετώπισε τον ΟΠΕΚ όταν ο πρόεδρος Trump απείλησε να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη από τον ηγέτη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, εάν δεν αυξήσει την προσφορά.
Ο ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησε περικοπή ρεκόρ παραγωγής 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, περίπου 10% της παγκόσμιας ζήτησης, πέρυσι, όταν η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε επειδή οι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας περιόρισαν τα ταξίδια και σταμάτησαν την οικονομική παραγωγή.
Η ομάδα παραγωγών από τότε αυξάνει σταδιακά την παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει άλλη μια συνάντηση την 1η Σεπτεμβρίου για την αναθεώρηση της πολιτικής.. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κυμαίνονται στα 3,18 δολάρια το γαλόνι στις αντλίες, περισσότερο από ένα δολάριο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινήτων.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης