Απόψεις

Σ. Λυγερός: Το αμερικανικό ναυάγιο στο Αφγανιστάν - Σε δύο βάρκες το Πακιστάν

Σ. Λυγερός: Το αμερικανικό ναυάγιο στο Αφγανιστάν - Σε δύο βάρκες το Πακιστάν
Η ταυτότητα Αφγανός και Πακιστανός είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας. Πρωτεύουσας σημασίας είναι γενικά η ισλαμική και ειδικά η φυλετική ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν δεν θα είχαν ίσως αντέξει, εάν δεν είχαν σαν καταφύγιο το Πακιστάν. Όταν πιέζονταν πολύ, οι Ταλιμπάν χωρίζονταν σε ομάδες και έβρισκαν καταφύγιο στις γειτονικές ημιαυτόνομες ορεινές επαρχίες του Πακιστάν (τα αφγανοπακιστανικά σύνορα έχουν μήκος περίπου 2.600 χλμ). Αυτό συνέβη και το καλοκαίρι του 2009 με την συντονισμένη αμερικανική επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν. Ένας σημαντικός αριθμός ανταρτών πέρασε στη γειτονική πακιστανική επαρχία Βαλουχιστάν.

Ενώ για τους Ταλιμπάν ουσιαστικά δεν υπήρχαν σύνορα, οι ΝΑΤΟΪκές δυνάμεις δεν μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα για να μην παραβιάσουν την κυριαρχία του Πακιστάν. Στην πραγματικότητα, η περιοχή εκείνη λειτουργούσε ατύπως ως ενιαίος χώρος, όπως ήταν ιστορικά. Τα σύνορα τα χάραξαν στα τέλη του 19ου αιώνα οι Βρετανοί για να διευκολύνουν την κυριαρχία τους. Είχαν χωρίσει με σύνορα τις φυλές για να μπορούν να τις ελέγχουν καλύτερα.

Μετά από 130 σχεδόν χρόνια, σ’ εκείνες τις περιοχές η ταυτότητα Αφγανός και Πακιστανός είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας. Πρωτεύουσας σημασίας είναι γενικά η ισλαμική και ειδικά η φυλετική ταυτότητα. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, σ’ εκείνες τις επαρχίες του Πακιστάν οι Ταλιμπάν συνήθως δεν αντιμετωπίζονταν από τον πληθυσμό ως ξένοι και πολύ περισσότερο ως εισβολείς. Υπάρχουν, άλλωστε, όχι μόνο Πακιστανοί στις τάξεις των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά και Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Ο κ. Σταύρος Λυγερός είναι ιδιοκτήτης του slpress.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης