Νέο ρεκόρ στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ τον Ιούνιο και Ιούλιο

Νέο ρεκόρ στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ τον Ιούνιο και Ιούλιο

Οι 27 χώρες του μπλοκ παρήγαγαν σχεδόν 39 terawatt ώρες ενέργειας (TWh) από ηλιακούς συλλέκτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

 

Η ηλιακή τροφοδοσία με ηλιακή ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ για το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 10% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή, ανέφερε έκθεση του ανεξάρτητου κλιματικού think-tank Ember την Τετάρτη.

Οι 27 χώρες του μπλοκ παρήγαγαν σχεδόν 39 terawatt ώρες ενέργειας (TWh) από ηλιακούς συλλέκτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αυξημένες κατά 10,9 TWh από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ember.
Νέα ρεκόρ σημειώθηκαν επίσης σε οκτώ χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας, ανέφερε η έκθεση, καθώς η παραγωγή και η χρήση πάνελ αυξήθηκε.

"Υπάρχουν συναρπαστικοί «βλαστοί» στις βασικές αγορές όπου η ηλιακή ενέργεια απογειώνεται, αλλά συνολικά δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο αναλυτής της Ember Charles Moore.
Η συνολική παραγωγή από ηλιακούς συλλέκτες καθυστέρησε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, η οποία ήταν 14% για την περιοχή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση.
Στο πλαίσιο μιας δέσμης πολιτικών για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια αναθεώρηση των κανόνων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το πόσο γρήγορα το μπλοκ πρέπει να αυξήσει τη χρήση πηγών όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και η βιομάζα που παράγονται από την καύση σφαιριδίων ξύλου ή τσιπς.
Η ΕΕ έχει θέσει έναν ενδιάμεσο στόχο να αυξήσει το μερίδιο αυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40% της τελικής κατανάλωσης έως το 2030, από περίπου 20% το 2019.

Πρώτη η Γερμανία

Τα στοιχεία του Ember έδειξαν ότι η Γερμανία διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην περιοχή, από 11,5 TWh σε 13,4 TWh, που αντιπροσώπει το 17% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα κατά τη θερινή περίοδο το 2021.
Η Ισπανία είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για την καλοκαιρινή περίοδο σε διάστημα τεσσάρων ετών, υπερδιπλασιασμένη από 3,1 TWh το 2018 σε 6,4 TWh το 2021, η οποία αντιπροσώπευε το 16% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα το 2021.
Οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάστημα τεσσάρων ετών, σχεδόν τριπλασιάστηκε η παραγωγή από ηλιακούς συλλέκτες σε 3,2 TWh από 1,1 TWh το 2018, αυξάνοντας το συνολικό μερίδιο ισχύος της χώρας κατά 10% σε 17%.
Η ουσιαστική αύξηση της παραγωγής ενέργειας και στις δύο χώρες ήταν μια «αντανάκλαση» της φιλόδοξης νομοθεσίας, επεσήμανε ο Charles. Η
Ιταλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες το 2021, αλλά δεν σημείωσε σημαντική ανάπτυξη την ίδια περίοδο, από 5,7 TWh σε σχεδόν 6 TWh.
Η ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 14 TWh ετησίως το 2019 και το 2020 και αναμένεται να γίνει το ίδιο το 2021, αλλά θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί σε 30 TWh ετησίως για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030, αναφέρεται στην έκθεση.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης