Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: Αύξηση - φωτιά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το Φθινόπωρο

Βρετανία: Αύξηση - φωτιά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το Φθινόπωρο
Άνοδος 13% στο ανώτατο όριο των τιμολογίων λόγω των αυξανόμενων τιμών χονδρικής
Οι τιμές ενέργειας για εκατομμύρια Βρετανούς αναμένεται να εκτοξευθούν από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή της ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των τιμολογίων που χρησιμοποιούνται ευρύτερα κατά περίπου 12-13%, κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών χονδρικής.
Ένα ανώτατο όριο για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019 και είχε ως στόχο να τερματίσει αυτό που η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May χαρακτήρισε "rip-off" τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες ενέργειας.
"Αυτή η αύξηση οφείλεται στην άνοδο άνω του 50% του κόστους ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες, με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν στο υψηλό ρεκόρ καθώς ο κόσμος βγαίνει από το lockdown", ανέφερε η ρυθμιστική αρχή Ofgem σε ανακοίνωση.
Η Ofgem υπολογίζει το ανώτατο όριο χρησιμοποιώντας έναν τύπο που περιλαμβάνει τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, κόστος δικτύου προμηθευτών ενέργειας και κόστος κυβερνητικών πολιτικών, όπως επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διπλασιάσθηκαν οι τιμές

Το ανώτατο όριο ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο. Από την προηγούμενη ενημέρωση του ανώτατου ορίου που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, πολλές βρετανικές τιμές χονδρικής για φυσικό αέριο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν παγκοσμίως φέτος λόγω παραγόντων όπως το χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων, τις διακοπές σε εργοστάσια  και κοιτάσματα φυσικού αερίου που περιορίζουν την εγχώρια προσφορά και τις εισαγωγές από τη Νορβηγία, ενώ η από την Ασία πραγματοποιήθηκαν λιγότερες διεθνείς παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Με τις τιμές χονδρικής ενέργειας να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του μέσου λογαριασμού διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), η Ofgem ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιηθεί σημαντική αύξηση στο ανώτατο όριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης