Ενέργεια

Πληθαίνουν οι παράγοντες που σηκώνουν την χονδρεμπορική τιμή - Οι θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ

Πληθαίνουν οι παράγοντες που σηκώνουν την χονδρεμπορική τιμή - Οι θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ
Τα PPAs δεν θα λύσουν το πρόβλημα αφού αγνοείται η στοχαστικότητα των ΑΠΕ και το κόστος που προκύπτει για να ισορροπήσει η εκτιμώμενη παραγωγή

Το σίριαλ των διαπραγματεύσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση για τη σύναψη των νέων συμβάσεων προμήθειας, φαίνεται ότι κλείνει οριστικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο κύκλος συζητήσεων που ξεκίνησε στις αρχές του έτους δεν ήταν καθόλου εύκολος. Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης με τη Mytilineos στα τέλη Ιουλίου, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος έως το 2023, λειτούργησε επιταχυντικά με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι συμβάσεις με την Βιοχάλκο και τον Τιτάνα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια επέλεξαν την απομάκρυνση τους από τη ΔΕΗ και την τροφοδοσία των διυλιστηρίων τους από την Elpedison, η οποία άλλωστε αποτελεί μέλος του ομίλου αφού ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison.
Mένει η ΑΓΕΤ που τροφοδοτείται από την Protergeia.

Συγκυρία εκτίναξης των τιμών

Την ίδια περίοδο η ΔΕΗ σύναψε νέες συμβάσεις και με αρκετούς από τους βιομηχανικούς καταναλωτές που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, οι οποίοι επέστρεψαν στη ΔΕΗ αφού οι συμβάσεις τους καταγγέλθηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις ως αποτέλεσμα της σύνδεσης των τιμολογίων τους με την χονδρική τιμή του ρεύματος.
Η σύνδεση αυτή εκτιμάται ότι οδηγεί σε τιμές της τάξης των 120-130 ευρώ/MWh για τον Αύγουστο, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η χονδρική τιμή είχε εκτοξευτεί ακόμη και στα 185 ευρώ/MWh, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι καύσωνες, η περιορισμένη συνεισφορά των ΑΠΕ, η αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση επέλεξαν να «σβήσουν» τα εργοστάσια τους μέσα στον Αύγουστο, συνδυάζοντας τις διακοπές του προσωπικού με την προσπάθεια ελέγχου του ενεργειακού κόστους.
Παρά ταύτα στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας η χονδρική τιμή της ελληνικής αγοράς έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ/Μwh, ενώ τόσο στην Γερμανία όσο και στην Γαλλία  υπερέβη το νούμερο αυτό.

Eπιστολή ΕΒΙΚΕΝ


Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση που διενεργεί η ΡΑΕ για τον προσδιορισμό των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου που αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο «την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των Προμηθευτών», ζητά αποφασιστική παρέμβαση της Αρχής στην συγκεκριμένη αγορά.
Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 30 Αυγούστου και η ΕΒΙΚΕΝ προετοιμάζει την επιστολή της στην οποία επισημαίνει κατ΄αρχήν ότι συμφωνεί με την πλειοψηφία των προτάσεων της ΡΑΕ, καθώς όπως σημειώνει οι προμηθευτές κατατείνουν στο να παγιώσουν στα τιμολόγια τους τη μεταφορά 100% του ρίσκου των τιμών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και των χρεώσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης, στους πελάτες τους.
Προκειμένου δε να καταστεί ξεκάθαρο ποιος είναι ο παράγοντας που επιβαρύνει περισσότερο τις τιμές του ρεύματος ζητεί να δοθούν στοιχεία για το πόσες ώρες, τους δύο τελευταίους μήνες καθόρισε κάθε τεχνολογία (λιγνίτης, φ.α, Υ/Η και εισαγωγές) τις τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Ρήτρες για την πορεία των καυσίμων


Επίσης αναφέρει πως η συγκεκριμένη διαβούλευση δεν πρέπει περιορίζεται μόνο στα τιμολόγια ΧΤ, αλλά να αφορά και τα τιμολόγια ΜΤ και ΥΤ, για τα οποία η προβλεπόμενη από τον Κώδικα διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο μερών βάσει της καμπύλης φορτίου του πελάτη, έχει καταστεί μια διαδικασία όπου δεν συμπεριλαμβάνονται στις προσφορές οι εναλλακτικοί δείκτες, που καλύπτουν το ρίσκο αγοράς.
Η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει για μη ανταγωνιστική αγορά προμήθειας ενώ αναφέρεται και στα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs) σημειώνοντας ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα αφού αγνοείται η στοχαστικότητα των ΑΠΕ και το κόστος που προκύπτει για να ταιριάξει η εκτιμώμενη παραγωγή των ΑΠΕ σε κάποιες ώρες της ημέρας με το κατά κανόνα σταθερό προφίλ λειτουργίας των βιομηχανιών.
Επισημαίνει ακόμη ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει ρευστότητα στην Προθεσμιακή Αγορά προϊόντων, των οποίων οι τιμές να συσχετίζονται με τις τιμές της ελληνικής αγοράς, ώστε οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της αγοράς με αυτοπρομήθεια.
Και δηλώνει πως θεωρεί επιβεβλημένο οι προσφορές των καθετοποιημένων προμηθευτών προς τους καταναλωτές στην ΜΤ και ΥΤ, εφόσον αυτό τους ζητηθεί, να συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά ρήτρες αναπροσαρμογής οι οποίες να βασίζονται σε:

  1. Τιμή ΤΤF καλύπτοντας το ρίσκο της τιμής του φ.α, καυσίμου των κυρίαρχων μονάδων παραγωγής που διαθέτουν στο portfolio τους, που κατά κανόνα θα καθορίζουν την ΟΤΣ ή και
  2. τιμές ΕUA, καλύπτοντας το ρίσκο της τιμής των CO2


Επίσης συμφωνεί με την πρόταση της ΡΑΕ όταν επιλεγεί σταθερή τιμή σε συσχέτιση με την χονδρική τιμή, να τίθεται όριο μεταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής +/-30%.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης