Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: «Σκιές» στις καθυστερημένες παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Ρωσία: «Σκιές» στις καθυστερημένες παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
H Gazprom έχει σχεδιάσει να παραδόσει φέτος περίπου 5,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει επιβραδύνει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση της ICIS, μιας υπηρεσίας πληροφοριών βασικών προϊόντων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αιτίες της πτώσης και τις επιπτώσεις της στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Και αυτό λίγες μέρες μετά τις προσπάθειες της Merkel να αμβλύνει τις διεθνείς ανησυχίες για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, λέγοντας ότι μπορεί να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο «ως όπλο». Το αμφιλεγόμενο έργο έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Ήδη η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (άνοδος κατά 116% από τις αρχές του 2021), αυξάνοντας το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι φωνές των επικριτών

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, αυξάνει την εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου

Vladimir Putin στην περιοχή.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι η Gazprom, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μπορεί να περιορίζει την παράδοση της προαιρετικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να υποστηρίξει την υπόθεσή της για την έναρξη ροών μέσω του Nord Stream 2. Σύμφωνα με την Gazprom, «η πρακτική των τελευταίων ετών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι η χειμερινή περίοδος έχει επίσης μετατοπιστεί στον ανοιξιάτικο μήνα Μάρτιο. Επομένως, τώρα, το καλοκαίρι, προτεραιότητα είναι η άντληση φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης».

Τι συμβαίνει

Το ρεύμα φυσικού αερίου στο δυτικότερο σημείο του αγωγού Yamal-ένας στρατηγικά σημαντικός αγωγός 2.000 χιλιομέτρων που διασχίζει τέσσερις χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία και Γερμανία-μειώθηκε στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το ICIS. Αυτό μειώθηκε από 49 mcm ημερησίως στα τέλη Ιουλίου, απότομη πτώση από τον τυπικό ρυθμό των 81 mcm ημερησίως. Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο Marzec-Manser είπε ότι για να μεταφέρει η Ρωσία φυσικό αέριο μέσω γειτονικών κρατών ενεργειακής κοινότητας, όπως η Ουκρανία, πρέπει πρώτα να αγοράσει πρόσβαση σε αγωγό, «σαν δρόμο με διόδια». Η διαδρομή Nord Stream 1 είναι μια επιλογή, αν και αυτή ανήκει ήδη στη Gazprom και ρέει με χωρητικότητα. Ο αγωγός Yamal είναι μια δεύτερη σημαντική διαδρομή.

Tέλος, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η μείωση γίνεται συνειδητά από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του Nord Stream 2 και να δρομολογήσει την παράκαμψη των εδαφών σε Πολωνία και Ουκρανία, οι οποίες – κρατούν ένα μέρος του αερίου ως αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει σχεδιάσει να παραδόσει φέτος περίπου 5,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης