Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι βελτιωτικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών στο τραπέζι - Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Οι βελτιωτικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών στο τραπέζι - Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ-Εμπορίας, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πολύ δυσκολότερα
Εβδομάδα εξελίξεων θεωρείται η επόμενη για την ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού το ΤΑΙΠΕΔ κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει σε αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει ένας ακόμη σύντομος γύρος, με τους δυο υποψηφίους να καλούνται να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.


Όπως είναι γνωστό το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικούν η ιταλική Italgas και η τσεχική EP Investment Advisors, η οποία σχετίζεται με τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο ΕΡΗ.
Οι δυο εταιρίες έχουν ήδη καταθέσει δεσμευτικές προσφορές και την προηγούμενη περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ με τους συμβούλους της ιδιωτικοποίησης εξέτασαν τους τεχνικούς φακέλους. Η διαδικασία αυτή έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το εάν θα υπάρξει τελικά επόμενος γύρος υποβολής βελτιωτικών προσφορών θα εξαρτηθεί από το ύψος της διαφοράς μεταξύ των δυο τιμημάτων που θα προσφερθούν. Πάντως στόχος είναι η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών προκηρύχθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο επενδυτής θα κληθεί να υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στο δίκτυο της Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας. Η όλη διαδικασία για την πώληση διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό των δύο μετόχων, του δημοσίου που ελέγχει το 65% και των ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 35%.

Εναλλακτικές λύσεις για την ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ-Εμπορίας, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πολύ δυσκολότερα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά να μιλούν για αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων πέραν της ιδιωτικοποίησης. Μάλιστα το σενάριο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο συζητείται όλο και περισσότερο αφού η ιδιωτικοποίηση παραμένει παγωμένη εδώ και μήνες και όλα δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά θα υπάρξουν εξελίξεις έως το τέλος του χρόνου με τον τρέχοντα διαγωνισμό.

Στην υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας το μείζον πρόβλημα είναι η δικαστική διαμάχη με τα Ελληνικά Λιπάσματα (ΕLFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Όπως είναι γνωστό τα ELFE πρωτοδίκως έχουν δικαιωθεί και η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο όπου προσέφυγε η ΔΕΠΑ και πρόκειται να εκδικαστεί το φθινόπωρο. Πρόκειται για υπόθεση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης του αερίου που πουλούσε η ΔΕΠΑ στα ELFE για ορισμένα χρόνια στο παρελθόν. Σε περίπτωση που δικαιωθούν τελεσίδικα τα ELFE, τότε μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι πιθανόν να κληθεί να επιστρέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνον στα Ελληνικά Λιπάσματα αλλά και σε άλλες εταιρίες που είχαν τιμολογηθεί με τον ίδιο τρόπο και ενδεχομένως να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και έχουν δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν, τότε θα διαθέσουν στον επενδυτή το μερίδιό τους με τους ίδιους όρους που θα πωληθεί το υπόλοιπο 65% των μετοχών, το οποίο ανήκει στο δημόσιο.
Στην πρώτη φάση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τράβηξε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, όμως το ενδιαφέρον αυτό φαίνεται ότι μάλλον έχει εξανεμιστεί δεδομένης και ης δικαστικής υπόθεσης με τα ELFE. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο της εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης