Τελευταία Νέα

Νέα καινοτομία: Ισπανίδες ερευνήτριες παράγουν πράσινο υδρογόνο από τον ήλιο

Νέα καινοτομία: Ισπανίδες ερευνήτριες παράγουν πράσινο υδρογόνο από τον ήλιο
Η φωτοηλεκτροκατάλυση, η οποία χρησιμοποιεί μόνο νερό και ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, είναι ένα από τα τεχνολογικά μονοπάτια στα οποία εργάζεται η Repsol

Ερευνητές από την Repsol και την Enagas ανέπτυξαν μια τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την άμεση χρήση της ηλιακής ενέργειας, μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως φωτοηλεκτροκατάλυση.

Eπικεφαλής αυτής της έρευνας δύο γυναίκες από την Ισπανία και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με πολλά από τα πιο διάσημα κέντρα έρευνας υδρογόνου στη χώρα. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή ενός εργοστασίου επίδειξης στο βιομηχανικό συγκρότημα Puertollano της Repsol, με στόχο την επίτευξη εμπορικής ωριμότητας πριν από το 2030.

Η ευρεία χρήση του

Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνήτρια της Repsol Technology Lab, Ana Martínez, η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα επιτρέψει την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε διάφορους τομείς, όπως στις μεταφορές, σε οικιακούς και βιομηχανικούς τομείς αλλά και ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία.

Η φωτοηλεκτροκατάλυση, η οποία χρησιμοποιεί μόνο νερό και ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, είναι ένα από τα τεχνολογικά μονοπάτια στα οποία εργάζεται η Repsol για να απορροφήσει την παραγωγή υδρογόνου από άνθρακα.

Η επικεφαλής του έργου María Dolores Hernández δήλωσε: «Είμαστε ο κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής υδρογόνου στην Ισπανία και αυτή η τεχνολογία αντιπροσωπεύει πλήρη μείωση των εκπομπών, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή H2.

Η ώθηση που δίνει η Repsol σε έργα που σχετίζονται με ανανεώσιμα υδρογόνα και, συγκεκριμένα, σε αυτήν την τεχνολογία, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να προχωράμε στη δέσμευσή μας ως προμηθευτές πολλαπλών ενεργειών, με στόχο να γίνουμε εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050».

Τέλος, η συντονίστρια υδρογόνου της Enagas, Mónica Sánchez, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι μέρος της δέσμευσής μας για ανανεώσιμα αέρια, ιδιαίτερα υδρογόνο και βιομεθάνιο. Αυτά θεωρούνται κλειδιά για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα που στοχεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα ως εταιρεία έως το 2040».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης