Ενέργεια

ΡΑΕ: Προς διαμόρφωση νέου πλαισίου για τα δίκτυα φυσικού αερίου - Οι αιτήσεις της HENGAS

ΡΑΕ: Προς διαμόρφωση νέου πλαισίου για τα δίκτυα φυσικού αερίου - Οι αιτήσεις της HENGAS
Προτάσεις από ΔΕΗ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Θεσσαλονικης Θεσσαλίας στην διαβούλευση για τροποιήσεις Κωδίκων και Κανονισμών
Σε αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου προτίθεται να προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία μάλιστα δεσμεύεται να διαμορφώσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σύντομα.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ προτίθεται να διαμορφώσει και να δώσει σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις, για την αναθεώρηση του «Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου», του «Κανονισμού Μετρήσεων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου» και του «Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου».
Η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου αποτελεί αίτημα της ίδιας της αγοράς που διατυπώθηκε σχεδόν από το σύνολο των συμμετεχόντων σε διαβούλευση που πραγματοποίησε η ΡΑΕ προκειμένου να προχωρήσει σε σημειακές αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την ανάπτυξη δραστηριότητας στη διανομή φυσικού αερίου στην εταιρία HENGAS.

Ποιοί κατέθεσαν προτάσεις στην διαβούλευση

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ στις αποφάσεις που εξέδωσε για την τροποποίηση των προαναφερόμενων Κωδίκων και Κανονισμών αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση ΔΕΔΑ ΑΕ, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ, κατέθεσαν προτάσεις ουσιωδών τροποποιήσεων του ρυθμιστικού πλαισίου, οι οποίες ωστόσο επί του παρόντος δεν λαμβάνονται υπόψιν λόγω του ότι το εύρος των αλλαγών είχε ήδη προκαθοριστεί.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο τροποποίησης του «Κώδικα Διαχείρισης Δικτύων Διανομής», του «Κανονισμού Μετρήσεων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου» και του «Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου», με στόχο τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων διανομής στη χώρα και συγκεκριμένα το δίκτυο της HENGAS.

Η αίτηση της HENGAS

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΡΑΕ με μια σειρά αποφάσεων που εκδόθηκαν το 2020 αι το 2021 έχει χορηγήσει στην εταιρία «HELLENIC NATURAL GAS DISTRIBUTION ΕΤΑΙΡΕΙΑ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε» Άδειες Διανομής Φυσικού Αερίου για τους δήμους Δεσκάτης, Παιονίας, Πολύγυρου, Έδεσσας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης και Κορίνθου.
Επίσης η εταιρία έχει πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής Δικτύου Φυσικού Αερίου κατά το πρότυπο του Ιδιοκτησιακού Διαχωρισμού, ενώ έχει υποβάλει αίτηση για την απόκτηση Άδειας Διαχείρισης των προαναφερόμενων Δικτύων.
Ωστόσο οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση ζήτησαν περεταίρω παρεμβάσεις και ως εκ τούτου η ΡΑΕ προτίθεται να επεξεργαστεί πρόταση γενικής αναθεώρησης ενώ στην επικείμενη τροποποίηση των ρυθμίσεων του Κώδικα Διαχείρισης θα λάβει υπόψη τις προτάσεις που έχου ήδη διατυπωθεί.
Το ίδιο θα ισχύσει για την γενική αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης και του Κανονισμού Μετρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης