Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πετρελαϊκός κολοσσός για «ξέπλυμα» πράσινων δραστηριοτήτων - Βίντεο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πετρελαϊκός κολοσσός για «ξέπλυμα» πράσινων δραστηριοτήτων - Βίντεο
Η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση αποτελεί ορόσημο στα πρακτικά, σχετικά με τη βιωσιμότητα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μπλε υδρογόνου

Μήνυση κατέθεσε την Πέμπτη (26/8) στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας το ACCR, αμφισβητώντας τους στόχους του του ενεργειακού κολοσσού Santos αλλά και τους ισχυρισμούς ότι το φυσικό αέριο παρέχει «καθαρή ενέργεια». Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια δικαστική υπόθεση, που αφορά την αμφισβήτηση των στόχων μηδενικών εκπομπών μιας εταιρείας.

Ο στόχος της Santos

Ο παραγωγός και προγραμματιστής φυσικού αερίου Santos με έδρα την Αυστραλία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές πεδίου 1 και πεδίου 2 στο μηδέν έως το 2040. Η Santos έχει θέσει έναν ενδιάμεσο στόχο να μειώσει τις εκπομπές και τις εκπομπές πεδίου 1 και πεδίου 2 κατά 26-30% έως το 2030. Η εταιρεία ποντάρει σε σχέδια δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για την ενίσχυση των δραστικών μειώσεων των εκπομπών τις επόμενες δεκαετίες.

H αφορμή

Από την άλλη πλευρά όμως, το Environmental Defenders Office, ενεργώντας εξ ονόματος της ACCR, θα υποστηρίξει ότι οι ισχυρισμοί της Santos περί «φυσικού αερίου ως καθαρού καύσιμου, που έχει μια αξιόπιστη πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2040 συνιστούν παραπλανητική συμπεριφορά».

Η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση αποτελεί ορόσημο στα πρακτικά, σχετικά με τη βιωσιμότητα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μπλε υδρογόνου, που προβάλλονται ολοένα και περισσότερο ως βασικό στοιχείο στην πορεία των εταιρειών φυσικού αερίου προς καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Ο Dan Gocher, Διευθυντής Κλίματος και Περιβάλλοντος στην ACCR δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Οι μέτοχοι στη Santos εξακολουθούν να παραπλανούνται από τους ισχυρισμούς της για καθαρή ενέργεια. Αυτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους επενδυτές, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ εταιρειών που αναλαμβάνουν πραγματική δράση έναντι εκείνων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αντισταθμίσεις ή μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες».

Τέλος, η πρώτη δικαστική υπόθεση που αμφισβητεί τις πορείες της βιομηχανίας πετρελαίου προς καθαρές μηδενικές εκπομπές δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν αυξήσει την πίεση στον τομέα αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προ ολίγων μηνών περίπτωση της Shell.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης