Ενέργεια

Έρχεται το My RAE για την προστασία των καταναλωτών στις επικείμενες αυξήσεις τιμολογίων

Έρχεται το My RAE για την προστασία των καταναλωτών στις επικείμενες αυξήσεις τιμολογίων
Στόχος είναι το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο να παρέχει στους καταλωτές δυναμική ενημέρωση με στατιστικά δεδομένα για επιβολή κυρώσεων

Έντονος είναι ο προβληματισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης λόγω της πανδημίας του COVID.
Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ ήδη έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επαφές με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης ώστε να διασφαλιστούν, η διαφάνεια και η συγκρισιμότητα των τιμολογίων και να παρασχεθεί στους καταναλωτές ευελιξία σε ό,τι αφορά την επιλογή του προμηθευτή.

Αυξήσεις και στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Άλλωστε οι αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος ως αποτέλεσμα της ανόδου της χονδρικής τιμής, έχουν ήδη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων και σύντομα θα φανούν στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών. Όσο δε για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου η κατακόρυφη αύξηση των διεθνών τιμών θα φανεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών εντός του φθινοπώρου και με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Πλέον οι διαμαρτυρίες δεν προέρχονται μόνο από την ενεργοβόρο βιομηχανία, αλλά και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ είναι θέμα χρόνου οι αντιδράσεις να γενικευθούν. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία μιλάει για κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια που επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα η ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργείων και Αρχών, αναφερόμενη προφανών στη ΡΑΕ, να πάρει μέτρα και να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις και να μην παραμένει θεατής και σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Τα νέα εργαλεία της ΡΑΕ

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εργαλεία που θα αμβλύνουν την εικόνα αυτή η ΡΑΕ προχωρεί στη δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης των καταναλωτών τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Η πλατφόρμα θα ονομάζεται «My RAE» και θα είναι ένα πληροφοριακό σύστημα δυναμικής ενημέρωσης και υποστήριξης των καταναλωτών. Μέσω αυτού η Ρυθμιστική Αρχή επιδιώκει να εκπληρώσει μια από τις βασικές αποστολές της που είναι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με τη διαφάνεια των τιμολογίων και των χρεώσεων, τους όρους προμήθειας ενέργειας, την ασφάλεια εφοδιασμού, την τακτική παροχή, και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παροχής ενέργειας.

Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ που έχει ημερομηνία 26 Αυγούστου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό, λεπτομερές αλλά και εύχρηστο ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους εντός των μετασχηματιζόμενων ενεργειακών αγορών.
Παράλληλα μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος η ΡΑΕ επιδιώκει να παρέχει έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα των καταναλωτών και τον βαθμό ικανοποίησής τους καθώς και να τηρεί στατιστικά δεδομένα και δείκτες, ώστε να παρεμβαίνει αν χρειασθεί με τα ρυθμιστικά ή κυρωτικά εργαλεία της.

Οι μέχρι τώρα αδυναμίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ στην απόφαση της παραδέχεται ότι «η υφιστάμενη δομή υποστήριξης και ενημέρωσης των καταναλωτών μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής παρέχει αφενός μόνο στατική ενημέρωση στους καταναλωτές για βασικά στοιχεία της αγοράς ενέργειας, και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα απλής κατάθεσης παραπόνων χωρίς τη διεξοδική αποτύπωση της εξέλιξης του κάθε αιτήματος, της ποιότητας, χρόνου και αποτελεσματικότητας απόκρισης εκ μέρους των Παρόχων και Διαχειριστών και χωρίς την παροχή των σχετικών στατιστικών δεδομένων». Με αυτό το δεδομένο αποφασίστηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται για αυτό το σκοπό από τη ΡΑΕ προς τους καταναλωτές. Το κόστος της δημιουργίας της πλατφόρμας προϋπολογίζεται σε περίπου 25.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης