Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η υψηλή κερδοφορία φέρνει στο επίκεντρο την ΒΙΟΧΑΛΚΟ - Οι επενδυτικές προοπτικές

Η υψηλή κερδοφορία φέρνει στο επίκεντρο την ΒΙΟΧΑΛΚΟ - Οι επενδυτικές προοπτικές
Οι άξονες τροφοδοσίας της κερδοφορίας του μεγαλύτερου ελληνικού βιομηχανικού ομίλου αποδίδουν φέτος
Το ενδιαφέρον επανέρχεται στις ελληνικές κεφαλαιοποιήσεις, καθώς οι αγορές δείχνουν να έχουν πάρει μια μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση μετά την ομιλία Powell, που θα ευνοήσει τις ανόδους επιλεγμένων ισχυρών ομίλων. Ανεξάρτητα αν θα δούμε μια διόρθωση κίνηση, η οποία θα πρέπει να αναμένεται και λόγω της εποχικότητας βραχυπρόθεσμα, οι ελληνικές κεφαλαιοποιήσεις σε ορίζοντα ενός έτους θα έχουν κερδίσει σημαντικά επίπεδα με τον γενικό δείκτη να έχει ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ από το δ' τρίμηνο του 2020 έχει ξεκινήσει μια ανατιμητική πορεία που την επανέφερε αρχικά στα επίπεδα του 1 δισ σε κεφαλαιοποίηση και στην συνέχεια υψηλότερα των 1,2 δισ. Το εύρος 4,1 - 4,8 ευρώ για την τιμή της μετοχής είναι ένα εύρος σταθεροποίησης για το τελευταίο δίμηνο μετά τα 5,15 ευρώ που έγραψε, υψηλό έτους μέχρι τώρα.

Άνοδος κερδοφορίας

Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου φάνηκε ότι οι βασικές θυγατρικές ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy έχουν μια καλή χρονιά με την δεύτερη να ενισχύει συνέχεια το ανεκτέλεστο και να μην έχει ακόμα ξεκινήσει να τιμολογεί μεγάλα έργα όπως την συμμετοχή της στο Υπεράκτιο της Dogger Bank. Από την πλευρά της, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ επωφελείται ήδη από την ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αγορά σε σχέση με τα καινοτόμα προϊόντα της.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου που θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δείξουν μια υψηλή κερδοφορία με άνοδο σαφώς μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του Ομίλου σε επίπεδο EBITDA για το 2020 ήταν 126 εκατ ευρώ ενοποιημένα και αναπροσαρμοσμένα. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται σε 1,174 δισ με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 715,9 εκατ και την Cenergy στα 463 εκατ.
Παράλληλα υπάρχει στο πρόγραμμα και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της NOVAL,της θυγατρικής στο real estate που τα assets της έχουν αποτιμηθεί στα 400 εκατ ευρώ.

Ενεργειακό: Δουλεύεται συστηματικά

Το σημαντικό στοιχείο που αποτελούσε ένα σημείο αβεβαιότητας για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας είχε να κάνει με την συμφωνία με την ΔΕΗ για την τιμή ρεύματος. Καθώς μάλιστα οι αρχικές προτάσεις από την πλευρά της ΔΕΗ ζητούσαν αυξήσεις μαμμούθ, το δεδομένο αυτό ήταν κάτι που προβλημάτιζε τους επενδυτές.
Σήμερα όπως υπάρχει μια συμφωνία σε πολύ καλύτερα επίπεδα, με παραδοχές που θα δείξουν στην πορεία πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει.
Ασφαλώς και η ίδια η εταιρία δεν παύει να διεκδικεί με όλα τα επιχειρήματα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις σε μια περίοδο, που πολλά είναι τα επιβαρυντικά δεδομένα, αλλά βέβαια και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται μπροστά.

Το μοντέλο είναι η εφαρμογή του CRM με προστασία της ενεργοβόρου που ακόμα αποτελεί μια φόρμα εισήγησης προς την ΕΕ ενώ και το ζήτημα των PPAs που μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσουν τους μηχανισμούς τροφοδοσίας με πράσινη καθαρή ενέργεια είναι μακριά. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο για το κόστος ρεύματος της βιομηχανίας έχει να κάνει με την επικείμενη συμφωνία για την στρατηγική εφεδρεία καθώς η διακοψιμότητα έχει ολοκληρωθεί.

Στον βαθμό που η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες στην ενεργειακή αγορά, αυτό θα αποτυπώνεται και στην κεφαλαοποίησή της, αλλά η σημερινή εικόνα δείνχει ότι τα αποτελέσματα για το 2021 θα μιλήσουν από μόνα τους.

Συμπερασματικά η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα αποτυπώσει στο εξάμηνο αλλά και στο 2021 στο συνολό του, τους καρπούς του επενδυτικού προγράμματος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανάπτυξη της Cenergy που πέραν των Ελληνικών Καλωδίων, έχει φέτος και την ανάκαμψη των Σωληνουργείων Κορίνθου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η είσοδος σε θετικό αποτέλεσμα της Σιδενόρ που αποτελούσε  την πληγή για τον όμιλο. Τα δεδομένα αυτά θα απεικονιστούν αναλυτικά στα αποτελέσματα του προσεχούς μήνα, όμως η σημερινή κεφλαιοποίηση διαθέτει ισχυρές προοπτικές να προσεγγίσει τα επίπεδα των 2 δισ ευρώ σε μια εύλογη ανοδική πορεία που το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να ανακτήσει στο προσεχές 15μηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης