Ενέργεια

Sinopec: Σχέδια ύψους 4,6 δισ. δολ. ως το 2025 για το υδρογόνο - Ο μεγάλος στόχος

Sinopec: Σχέδια ύψους 4,6 δισ. δολ. ως το 2025 για το υδρογόνο - Ο μεγάλος στόχος
Η εταιρεία έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα 20 σταθμούς υδρογόνου, με άλλους 60 να βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο του σχεδιασμού και της έγκρισης

Τη δέσμευσή της ότι θα γίνει η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία παραγωγής υδρογόνου για χρήση ως καύσιμο μεταφοράς, στοχεύοντας σε ετήσια δυναμικότητα 200.000 τόνων ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το 2025, εξέφρασε η Sinopec. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, σχεδιάζει να δαπανήσει 4,6 δις. δολ.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Sinopec, Ma Yongsheng, «η εταιρεία θα επεκταθεί δυναμικά σε παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, θα το χρησιμοποιήσει ως  καύσιμο μεταφοράς και για διύλιση».

Ο στόχος

Στόχος της εταιρείας είναι να παράγει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους λεγόμενο πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 2021 και 2025, καθώς και να προσθέσει 400 MW ικανότητας παραγωγής ηλιακής ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sinopec έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα 20 σταθμούς υδρογόνου, με άλλους 60 να βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο του σχεδιασμού και της έγκρισης. Η εταιρεία παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου ετησίως από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιείται κυρίως σε διυλιστήρια πετρελαίου και πετροχημικές διαδικασίες.

Οι προβλέψεις για το φυσικό αέριο

Η κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,3% το 2021 εν μέσω μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και της προσπάθειας του Πεκίνου να αντικαταστήσει τον άνθρακα με αέριο χαμηλότερου άνθρακα, δήλωσε ο Ma. Αυτό το επίπεδο ανάπτυξης θα πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως και οι κρατικές εταιρίες PetroChina  και CNOOC Ltd  που έχουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, η Sinopec σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 κατά 13,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Sinopec μεγιστοποίησε τις εργασίες του διυλιστηρίου της στο πρώτο εξάμηνο, αυξάνοντας την απόδοση σε 126,11 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ή περίπου 5,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αύξηση 13,7% σε σχέση με πέρυσι, όταν η ζήτηση περιορίστηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Τέλος, εν μέσω της ευρείας πολιτικής του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές εξευγενισμένων καυσίμων της Κίνας, οι εξαγωγές καυσίμων της Sinopec στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με πέρυσι σε περίπου 9 εκατομμύρια τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης