ΗΠΑ: «Υπεύθυνος» ο άνεμος για το 42% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020

ΗΠΑ: «Υπεύθυνος» ο άνεμος για το 42% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020
Η κυβέρνηση Biden θέλει να επεκτείνει την υπεράκτια αιολική χωρητικότητα των ΗΠΑ στα 30 GW

Από την χερσαία αιολική ενέργεια προήλθε το 42% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια σειρά εκθέσεων του Υπουργείου Ενέργειας (DOE) αυτήν την εβδομάδα, που αναμεταδίδει το CNBC. Αντιθέτως, η ηλιακή ενέργεια ανήλθε μόλις στο 38% της νέας δυναμικότητας πέρυσι.

Ενώ τόσο η χωρητικότητα όσο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο μπορεί να ποικίλλουν σε τοπικό επίπεδο, ο χερσαίος άνεμος είναι τώρα μια ισχυρή, διαλείπουσα πηγή ενέργειας στις ΗΠΑ. Πέρυσι, σημείωσε η DOE, η αιολική ενέργεια ήταν σε θέση να παράσχει πάνω από τη μισή παραγωγή αλλά και πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγες πολιτείες. Στην Αϊόβα η αιολική ενέργεια έφτασε το 57% της εσωτερικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η Αϊόβα έχει πολλές ανεμογεννήτριες και όχι πολύ μεγάλο πληθυσμό.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley του DOE, ένα ρεκόρ 16,836 MW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας χερσαίας κλίμακας προστέθηκε στην ενεργειακή υποδομή των ΗΠΑ το 2020, αντιπροσωπεύοντας περίπου 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων.

Οι βελτιώσεις της αιολικής τεχνολογίας συνέβαλαν επίσης στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στη γη. Σε σύγκριση με τις παλαιότερες ανεμογεννήτριες, τα τελευταία μοντέλα διαθέτουν ψηλότερους πύργους με μακρύτερες λεπίδες που μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Τα υπεράκτια αιολικά

Η έκθεση της DOE για την υπεράκτια αιολική αγορά 2021 επικεντρώνεται στον «αγωγό» έργων για υπεράκτια projects. Tο 2020, ο υπεράκτιος αγωγός αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει αυτή η έκθεση.

Υπάρχουν 15 άλλα υπεράκτια αιολικά έργα στον αγωγό που έχουν φτάσει στη φάση αδειοδότησης και επτά περιοχές αιολικής ενέργειας που μπορούν να μισθωθούν κατά την κρίση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο μέλλον, αναφέρεται στην έκθεση της DOE. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Biden θέλει να επεκτείνει την υπεράκτια αιολική χωρητικότητα των ΗΠΑ στα 30 GW, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης έως το 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης