Οριστικοποιείται το νέο πακέτο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ - Τι περιλαμβάνει

Οριστικοποιείται το νέο πακέτο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ - Τι περιλαμβάνει
Συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις τίθεται και για τους επενδυτές από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτή η προσφορά σύνδεσης

Οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών το νέο "πακέτο" παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης και των όρων σύνδεσης μέχρι και το στάδιο της έκδοσης άδειας λειτουργίας και θα πάρουν την μορφή νομοθετικής ρύθμισης, αν και άποψη της αγοράς είναι, ότι θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν και με υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα, αφού δεν επιφέρουν κάποια κεντρική αλλαγή.

Στόχος η μείωση του χρόνου αδειοδότησης στην διετία

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να περιοριστεί ο συνολικός χρόνος αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ στα δύο χρόνια, διάστημα που προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος ανέρχεται στα 8-10 έτη για τα αιολικά και στα 4-5 έτη για τα φωτοβολταϊκά.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ.
Ο επενδυτής δηλαδή θα υποβάλλει αμέσως μετά τη Βεβαίωση Παραγωγού και αφού έχει λάβει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης. Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν επίσης δεσμευτικές προθεσμίες για τις αδειοδοτικές αρχές κατά τον έλεγχο των αιτήσεων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης. Συγκεκριμένα θα έχουν διορία 20 ημερών για να ζητήσουν συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινήσεις και θα υποχρεούνται να εκδώσουν την άδεια εντός 20 ημερών από την κατάθεση των πλήρων στοιχείων.
Συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις τίθεται και για τους επενδυτές από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτή η προσφορά σύνδεσης για την αίτηση χορήγησης άδειας εγκατάστασης, έτσι ώστε να βγαίνουν εκτός έργα που δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση υλοποίησης.

Πιστοποίηση για τις ανεμογεννήτριες

Σημαντικές επίσης χαρακτηρίζονται από τον κλάδο των αιολικών, οι αλλαγές ως προς την πιστοποίηση του μηχανικού εξοπλισμού που προωθούνται από το υπουργείο.
Η προβλεπόμενη πιστοποίηση που σήμερα γίνεται στο αρχικό στάδιο αδειοδότησης μεταφέρεται προς το τέλος, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό στους επενδυτές δυνατότητα να κάνουν χρήση του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού βελτιώνοντας και τις αποδόσεις των έργων.
Με το υφιστάμενο καθεστώς της πιστοποίησης στο αρχικό στάδιο έκδοσης της άδειας εγκατάστασης, οι επενδυτές καταλήγουν να τοποθετούν ανεμογεννήτριες πιο ακριβές, αφού συν το χρόνο το κόστος μειώνεται, αλλά και λιγότερο παραγωγικές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης