Ενέργεια

Υποχώρησαν οι παραδόσεις ηλ. οχημάτων των Nio και Xpeng τον Αύγουστο - Ποιά ξεχώρισε

Υποχώρησαν οι παραδόσεις ηλ. οχημάτων των Nio και Xpeng τον Αύγουστο - Ποιά ξεχώρισε
H μόνη εταιρεία που κατέγραψε μηνιαία αύξηση ήταν η Li Auto
Σχετικά Άρθρα

παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Nio και Xpeng μειώθηκαν τον Αύγουστο καθώς η έλλειψη τσιπ και οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού έπληξαν τους κινέζους κατασκευαστές, σύμφωνα με το CNBC. H μόνη εταιρεία που κατέγραψε μηνιαία αύξηση ήταν η Li Auto.

Τα νούμερα και οι συγκρίσεις

Συγκεκριμένα, η Nio παρέδωσε 5.880 οχήματα τον Αύγουστο, έναντι 7.931 αυτοκινήτων τον Ιούλιο. Η εταιρεία μείωσε επίσης την πρόβλεψη παράδοσης του τρίτου τριμήνου χθες (1/9) από 23.000 -25.000 οχήματα σε 22.500 - 23.500 μονάδες. Η εταιρεία απέδωσε αυτές τις μετρήσεις στην «αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα της προσφοράς ημιαγωγών καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ συνεχίζεται». Ωστόσο, ανέφερε ότι οι νέες παραγγελίες έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, η Xpeng δήλωσε ότι παρέδωσε 7.214 οχήματα τον Αύγουστο, από 8.040 τον Ιούλιο. Οι μετοχές της Xpeng που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 5% στις σημερινές συναλλαγές.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, η εταιρεία άρχισε να μεταφέρει την παραγωγή του σπορ οχήματος G3 στο G3i, μια ενημερωμένη έκδοση του αυτοκινήτου, στο εργοστάσιό της στο Zhaoqing, στη νότια Κίνα. «Ως αποτέλεσμα, ορισμένες προγραμματισμένες παραδόσεις του G3 επηρεάστηκαν τον Αύγουστο. Η εταιρεία αναμένει να ξεκινήσει η παράδοση του G3i τον Σεπτέμβριο» σημείωσε.

Η σκληρή πραγματικότητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Xpeng, He Xiaopeng είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού όπως η έλλειψη ημιαγωγών παραμένουν το «μεγαλύτερο εμπόδιο παραγωγής» για την εταιρεία. Επίσης, είχε σημειώσει ότι ο μηνιαίος όγκος παράδοσης να φτάσει τις 15.000 το τέταρτο τρίμηνο, που θα είναι υπερδιπλάσιος από τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, η Li Auto είπε τον Αύγουστο ότι παρέδωσε 9.433 μονάδες του αυτοκινήτου Li ONE, το μοναδικό μοντέλο που διαθέτει στην αγορά. Αυτό είναι αυξημένο κατά 9,8% από τον Ιούλιο. Οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 2% στο απόγευμα της Πέμπτης (2/9).

Το σύνολο

Από τις 31 Αυγούστου, η Nio είχε παραδώσει 55.767 αυτοκίνητα, η Xpeng είχε παραδώσει 45.992 οχήματα και η Li Auto είχε παραδώσει 48.176 μονάδες. Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ συνεχίζει να πλήττει τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι η εταιρεία θα καθυστερήσει την παράδοση του νέου της Roadster μέχρι το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης