Η μελέτη που αμφισβητεί την φιλικότητα στο περιβάλλον του μπλε υδρογόνου - Πάταγος σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η μελέτη που αμφισβητεί την φιλικότητα στο περιβάλλον του μπλε υδρογόνου - Πάταγος σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Είναι οι εκπομπές από την παραγωγή μπλε υδρογόνου χαμηλότερες από άλλα καύσιμα;

Αν και το υδρογόνο θεωρείται ένα σημαντικό ενεργειακό asset στο πλαίσιο της μελλοντικής απανθρακοποίησης, νέα επιστημονική μελέτη αμφισβητεί τις ιδιότητες του μπλε υδρογόνου, υπολογίζοντας ότι έχει 20% μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων από το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την περίφημη πλέον νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου στο Energy Science & Engineering του Cornell University από τους Robert W. Howarth και Mark Z. Jacobson, το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής μπλε υδρογόνου μπορεί να είναι αυξημένο κατά 20%  από τη χρήση είτε φυσικού αερίου, είτε άνθρακα για απευθείας παραγωγή θερμικής ενέργειας, ή περίπου 60% μεγαλύτερο από το αποτύπωμα που αφήνει η χρήση πετρελαίου ντίζελ.

Τα δεδομένα

Επί του παρόντος, το υδρογόνο χρησιμοποιείται κυρίως από βιομηχανία κατά τη διύλιση πετρελαίου και προωθείται ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, χρησιμοποιείται για την απανθρακοποίηση σε τομείς της οικονομίας, όπως στις μεταφορές και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η British Petroleum, η Shell και άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ζητήσει την τροφοδοσία θέρμανσης όλων των κατοικιών με υδρογόνο στο μέλλον.

Η παραγωγή του μπλε υδρογόνου

Η παραγωγή μπλε υδρογόνου ξεκινά με τη μετατροπή του μεθανίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα με χρήση θερμότητας, ατμού και πίεσης για να δημιουργηθεί το γκρίζο υδρογόνο, ενώ στη συνέχεια γίνεται συγκέντρωση μέρους του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Μόλις απομονωθεί το υποπροϊόν διοξείδιο του άνθρακα και οι άλλες ακαθαρσίες, γίνεται μπλε υδρογόνο.

Ωστόσο, η διαδικασία για την παραγωγή μπλε υδρογόνου απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Οι εκπομπές μπλε υδρογόνου είναι λιγότερες από ό,τι για το γκρίζο υδρογόνο, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Η διαφορά είναι μόνο 9% έως 12%.

Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν σε ένα αισιόδοξο σενάριο  κατά το οποίο ο ρυθμός εκπομπής μεθανίου από το φυσικό αέριο μειώνεται σε χαμηλή τιμή 1,54%, ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από το μπλε υδρογόνο είναι θα είναι τελικά μεγαλύτερες. Απλώς, από την διαδικασία καύσης φυσικού αερίου ο ρυθμός εκπομπών μειώνεται κατά 18%-25% σε σχέση με το γκρίζο υδρογόνο. Η συγκεκριμένη ανάλυση υποθέτει ότι το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποθηκευτεί επ 'αόριστον.
Ακόμα όμως και αν αληθεύει, η χρήση μπλε υδρογόνου φαίνεται δύσκολο να δικαιολογηθεί για λόγους κλίματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης