Ενέργεια

To CVC φαβορί για τον ΔΕΔΔΗΕ, «φώτο φίνις» για τρεις - Με δυο ιδιωτικοποιήσεις ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

To CVC φαβορί για τον ΔΕΔΔΗΕ, «φώτο φίνις» για τρεις - Με δυο ιδιωτικοποιήσεις ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ
Κλείνει σήμερα 3/9 η διαδικασία υποβολής προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που θα σηματοδοτήσουν και το δεύτερο μεγάλο βήμα της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που θα πάψει πια να στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη εισροή του 1,5 δισ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δώσει την ευκαιρία στην Επιχείρηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της δομής και χρηματοδότηση του  επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ. Κύκλοι προσκείμενοι στη ΔΕΗ, θεωρούν ότι το τίμημα λόγω του ανταγωνισμού των ενδιαφερομένων στην τελική ευθεία μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ.


Η παρασκηνιακή μάχη καλά κρατεί μέχρι το τέλος με επαφές μεταξύ των τριων μεγάλων επενδυτικών σχηματων, που έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Το CVC με σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα 10 δισ για την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι είναι το φαβορί, ενώ πολύ ισχυρή παρουσία έχει και το αυστραλιανό Macquarie που πρόσφατα αγόρασε το 50% ιατρικού ομίλου στην Μασαχουσέτη αξίας 1,75 δισ δολ. Τα υπό διαχείριση κεφαλαιά του είναι 550,9 δισ ευρώ.
Το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο έχει γράψει σημαντικά κέρδη κατά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων τους τελευταίους 18 μήνες μετά το βύθισμα του COVID.
Διαχειρίζεται 175 δισ δολ.

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία δύο επενδυτικών σχημάτων για τη δημιουργία κοινοπραξίας. Το Macquarie αναμένεται να μπει δυνατά στην τελική ευθεία και δεν αποκλείεται να έχει προχωρήσει σε κάποιες επαφές με το First Sender. Επίσης, αν και αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το KKR είναι δυσαρεστημένο και για τον λόγο αυτό δεν κατέβηκε μαζί του ελληνικός όμιλος, μπορεί τελευταία στιγμή να ανακρούσει πρύμναν και να δώσει προσφορά.

Απoτίμηση και Συνδιαχείριση

O επενδυτής που θα επικρατήσει θα έχει συμμετοχή και στο Δ.Σ. και φυσικά θα συναποφασίζει επί της ουσίας σε θέματα κρίσιμα για το μέλλον και την στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ. Από αυτής της πλευράς η ΔΕΗ θα έχει να κερδίσει, καθώς θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για να αναπτύξει την στρατηγική της θυγατρικής αλλά και συμμέτοχο στο ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Πέραν όλων των άλλων η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια στενή σχέση της δίοικησης της ΔΕΗ με έναν μεγάλο επενδυτικό οργανισμό, που ενδέχεται να αποτελέσει και το προοίμιο για την πώληση μελλοντικά του 17% της ΔΕΗ. Αυτό όμως είναι ακόμα μακριά. Η πρώτη φάση είναι η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ και από εκεί και πέρα η συνδιαχείριση με το fund. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μπροστά του ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ ευρώ και με την ολοκλήρωση της πώλησης θα "στερήσει" από την ΔΕΗ 200 εκατ ευρώ EBITDA  σε ετήσια βάση.

H αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει μέχρι τώρα δει ένα εύρος από 3 μέχρι 4,5 δισ που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα δάνεια ύψους 1,4 δισ, το 49% μπορεί να αξιολογηθεί από 800  εκατ μέχρι 1,55 - 1,6 δισ. Κύκλοι της αγορά εκτιμούν ότι μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ ευρώ θα είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο για την πώληση του 49%, από εκεί και πάνω θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη.

Σε κάθε πρίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Όμως ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην ΔΕΘ με δύο ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα σχεδόν ολοκληρωμένες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μπορεί να κάνει ο ίδιος ανακονώσεις για την κατάληξη της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αυταπόδεικτο και δύο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών ολοκληρώνονται. Ειδικά η πρώτη θα συνδυαστεί με ένα μεγάλο βήμα της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.

Το λιγότερο καλό σενάριο

Ένα λιγότερο καλό σενάριο θα είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των 3 μεγάλων παικτών για να πιέσουν καθοδικά το τίμημα και να μοιράσουν την πίττα.
Αν και συζητήσεις μεταξύ τους έχουν υπάρξει, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιθανότερο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης