Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Πριν από το τέλος του έτους οι πρώτες ροές στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 2

Gazprom: Πριν από το τέλος του έτους οι πρώτες ροές στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 2
Ασαφές παραμένει πότε θα ξεκινήσουν οι εμπορικές ροές μέσω του αγωγού

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι η πρώτη ροή φυσικού αερίου μέσω του σχεδόν πλήρους αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, με όλες τις προετοιμασίες να γίνονται από τη ρωσική πλευρά, αναμεταδίδει το Platts.

Σε μια ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας των εργαζομένων στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Miller είπε ότι όλη η απαραίτητη χωρητικότητα ήταν διαθέσιμη και έτοιμη για χρήση από τη ρωσική πλευρά. Η διαθεσιμότητα του Nord Stream 2 είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει επί του παρόντος την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές αναφοράς της επόμενης ημέρας να έχουν ξεπεράσει το όριο των 50 ευρώ/MWh, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό.

«Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θέρμανσης, μπορούμε να παραδώσουμε το πρώτο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην ευρωπαϊκή αγορά. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε έτοιμες τις υποδομές μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Miller.

Η εμπορική λειτουργία

Ασαφές παραμένει πότε θα ξεκινήσουν οι εμπορικές ροές μέσω του αγωγού, αν και αξιωματούχοι της Gazprom δήλωσαν στις 31 Αυγούστου ότι "καταβάλλεται μέγιστη προσπάθεια" για να διασφαλιστεί ότι το Nord Stream 2 θα είναι έτοιμο για εμπορικές δραστηριότητες στο «εγγύς μέλλον».

Η Gazprom στις 19 Αυγούστου δήλωσε ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει 5,6 Bcm φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 το 2021, αλλά αξιωματούχοι της εταιρείας στις 31 Αυγούστου δήλωσαν ότι οι ροές μέσω του αγωγού δεν θα έχουν «σημαντικό» αντίκτυπο στις συνολικές προμήθειες στην Ευρώπη για όλο το έτος.

Το μονοπώλιο εξαγωγών

Επί του παρόντος, η Gazprom κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη οδηγία της ΕΕ, τρίτα μέρη θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στην ικανότητα του Nord Stream 2. Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συζητήσει μια πρόταση της Rosneft να επιτρέψει στην εταιρεία να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Prime.

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα υπουργεία να δώσουν τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο αίτημα» απάντησε ο Novak.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης