Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δύσκολο πια να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική - Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές φυσικού αερίου, TTF 51,2 e/ΜWh

Δύσκολο πια να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική - Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές φυσικού αερίου, TTF 51,2 e/ΜWh
Παγιώνονται οι υψηλές τιμές στην χονδρική, ανοδικά τα συμβόλαια του TTF στο φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα
Το ανοδικό ράλι των τιμών της ενέργειας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες αφού κανένας από τους παράγοντες που οδηγηθούν στην άνοδο των τιμών δεν φαίνεται να αλλάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι spot τιμές του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub διαμορφώνονταν χθες 6/9 στα 51,2 ευρώ/MWh, όταν πριν από ακριβώς μια εβδομάδα βρίσκονταν στα 47,6 ευρώ/MWh. Όσο για την τιμή των συμβολαίων Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 51,5 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, όσο η Ρωσία ως ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, συνεχίζει να περιορίζει τις ροές αερίου. Παράλληλα, οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά και από τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της χρήσης του πετρελαίου, του άνθρακα και του λιγνίτη, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, ενώ μειωμένη είναι το τελευταίο διάστημα και η προσφορά LNG στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης από την Ασία.
Αντίστοιχη είναι και η πορεία των τιμών των CO2 οι οποίες καθημερινά καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ. Χθες 6/9 έκλεισαν στα 61,5 ευρώ ανά τόνο και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα.

Σταθερά ανοδική η χονδρεμπορική τιμή σε εβδομαδιαία βάση

Με αυτά τα δεδομένα και παρά τη μείωση της ζήτησης, στην εγχώρια αγορά η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τάση που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και βεβαίως οι αυξήσεις θα μετακυληθούν στους τελικούς καταναλωτές
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή την εβδομάδα 30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 118,92 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η υψηλότερη μέση χονδρική τιμή καταγράφηκε την Τρίτη (31/8) και ήταν στα 130,64 ευρώ/MWh.
Παράγοντες της αγοράς μάλιστα σημειώνουν, ότι πολύ δύσκολα οι τιμές στην χονδρεμπορική θα υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα, σε τιμές κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Όσο δε διευρύνεται η ατζέντα της πράσινης μετάβασης και η ΕΕ θα πιέζει να εφαρμοστεί η στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόσο θα πιέζονται ανοδικά οι τιμές CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων.
Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τις 1,1 TWh (1.050 GWh), ενώ το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 414 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.111 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (61 GWh).

Mείωση κατά 6,2% της συνολικής ζήτησης

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 39 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 26%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 275 GWh, σημειώνοντας πτώση 6% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 51 GWh (-22% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας χαμηλό 18 εβδομάδων.
Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 492 GWh, καλύπτοντας το 47% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 87 GWh, κάλυψε το 8% της ζήτησης ηλεκτρισμού.
Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 161.766 MWh την περασμένη Τετάρτη (1/9), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (5/9) στις 126.896 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1.049.508 MWh, πιο χαμηλά κατά 6,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 1.119.061 MWh.
Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 6.247 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 4.430 MW και 8.127 MW αντίστοιχα.

Στο 14% οι καθαρές εισαγωγές και στο 26% οι ΑΠΕ

Το 62% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε την προηγούμενη εβδομάδα την χαμηλή τάση (πάνω από τις 640 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 23% την μέση τάση (πάνω από τις 231 GWh), ενώ το υπόλοιπο 15% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 154 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο 47%, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 26%, καθαρές εισαγωγές 14% έναντι 12% την προηγούμενη εβδομάδα, λιγνίτη 8% έναντι 9% και μεγάλα υδροηλεκτρικά 5% έναντι 6%. Τα μερίδια των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητα.
Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 206.446 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται την περασμένη Τετάρτη (1/9), διαμορφούμενη στις 31.889 MWh. Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 61.386 MWh, εκ των οποίων 14.800 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν το περασμένο Σάββατο (4/9).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης