Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O Άνθρακας επιστρέφει στην Ευρώπη - ICIS: Κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2021

O Άνθρακας επιστρέφει στην Ευρώπη - ICIS: Κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2021
Τα στοιχεία του ICIS που δείχνουν ότι οι ανθρακικές μονάδες πραγματοποιούν comeback κόντρα στο υψηλό κόστος του φυσικού αερίου

Στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου με τους ισχυρούς καύσωνες, την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, την περιορισμένη συνεισφορά των αιολικών λόγω άπνοιας, καταγράφηκε για πρώτη φορά από το 2019, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει σε ταχεία απολιγνιτοποίηση, αύξηση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα έφθασε στο 15% και τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες που ήταν «σβηστές» για πολλούς μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος. Ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε, έστω και δειλά, η απόφαση της ΔΕΗ να σβήσει το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της το 2024. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα των λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον έως ότου προχωρήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου και τέθηκε με έμφαση το ζήτημα του περίφημου Μηχανισμού της Στρατηγικής Εφεδρείας ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει η έγκριση του.

Ο άνθρακας ξεπέρασε το φυσικό άεριο στην Ολλανδία

Όμως το ζήτημα της αναγκαιότητας του άνθρακα δεν αναδείχθηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο για λόγους επάρκειας αλλά και λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την υποαπόδοση των ΑΠΕ σε ακραίες καιρικές συνθήκες θα κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή από άνθρακα/λιγνίτη στην Ευρώπη και τους υπόλοιπους μήνες του 2021. Μάλιστα σύμφωνα με το ICIS, o Δεκέμβριος του 2021 είναι ο μήνας που θα κορυφωθεί η διαφορά κερδοφορίας υπέρ του άνθρακα και σε βάρος του αερίου.
Ο ICIS είναι Εξειδικευμένος Οργανισμός που διαθέτει τα πλήρη στοιχεία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από το 2018 και παρά την εκτίναξη της τιμής των ρύπων, οι αποδοτικότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα είναι πιο κερδοφόρες από μονάδες φυσικού αερίου.
Στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο άνθρακας κέρδισε μερίδιο αγοράς στο ενεργειακό μείγμα από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Fraunhofer ISE, καθώς οι εισαγωγείς αερίου έδωσαν προτεραιότητα στην αναπλήρωση αποθεμάτων στις αποθήκες αερίου της χώρας.
Στη Βρετανία οι ανθρακικές μονάδες παρείχαν ενέργεια στο σύστημα για περισσότερες από 60 ημέρες συνεχόμενα, με το σερί αυτό να σταματά στις 20 Αυγούστου. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020 οι ανθρακικές μονάδες στη Βρετανία λειτούργησαν μόνον για 4 ημέρες.

Ο άνθρακας ξεπέρασε το φυσικό άεριο στην Ολλανδία - Πτώση ΑΠΕ στην Γερμανία

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Entso- E στην Ολλανδία τον Αύγουστο η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα ξεπέρασε την παραγωγή από φυσικό αέριο.
Σε βάθος χρόνου ως το 2030 η ανάλυση του οίκου ICIS δείχνει ότι από τις ευρωπαϊκές αγορές θα αποσυρθούν 50 GW άνθρακα, 19 GW λιγνίτη και 21 GW πυρηνική ενέργειας.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του παραγωγικού δυναμικού αναμένεται να αντικατασταθεί από ΑΠΕ, θα χρειαστούν όμως και μονάδες φυσικού αερίου για να καλύπτουν τα ελλείμματα της διακοπτόμενης παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
‘Όπως συνέβη και στην Ελλάδα τις ημέρες του καύσωνα η άπνοια καθήλωσε την αιολική παραγωγή. Τον Ιούνιο στη Γερμανία η παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ανεμογεννήτριες έπεσε κατά 31% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιούλιο ήταν μειωμένη κατά 15% σε ετήσια βάση. Ανάλογη πτώση παρουσίασε και η παραγωγή των χερσαίων αιολικών και των φωτοβολταϊκών στην Ολλανδία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Entso-E.
Ταυτόχρονα η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ΤΤF στο ολλανδικό hub κατά 35% τον Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να περιοριστεί.
Για παράδειγμα στη Γερμανία μειώθηκε κατά 36% τον Ιούλιο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου 2020. Το κενό καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα, λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας.Η παραγωγή λιθάνθρακα (hard coal) σχεδόν διπλασιάστηκε το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης