Ποιά είναι η πράσινη startup που αποκτά μέτοχο το ΕΣΚ και έχει πρόταση από ξένους για PPAs

Ποιά είναι η πράσινη startup που αποκτά μέτοχο το ΕΣΚ και έχει πρόταση από ξένους για PPAs
Διαθέτει Βεβαιώσεις Παραγωγού για δέκα φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 100 MW

Μια εταιρεία ανάπτυξης πρωτοποριακής τεχνολογίας, η Brite Hellas S.A, μπαίνει δυναμικά και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που επιλέχθηκε να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, την πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρώπης για τη στήριξη των επιτευγμάτων που χρειάζεται η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, η εταιρεία εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Βεβαιώσεις Παραγωγού για δέκα φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 100 MW, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Προσοτσάνη Δράμας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο “worldenergynews.gr” ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κανόπουλος, το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ενός του επόμενου έτους, σε σύμπραξη με μια μεγάλη βρετανική εταιρεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να διασφαλίσει ταρίφα μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές ρεύματος για σύναψη διμερών συμβολαίων αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement - PPAs). Άλλωστε, τα PPAs αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική καθώς διασφαλίζουν προσιτές τιμές, αξιοποιώντας την πτώση του κόστους των ΑΠΕ, ενώ εξασφαλίζουν και την ανάγκη των επιχειρήσεων για υλοποίηση των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.

Η Brite Hellas, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά κρύσταλλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θερμοκηπίων και κτιρίων πρωτοποριακής τεχνολογίας, δηλαδή κατασκευών οι οποίες θα καλύπτουν ενεργειακά τις ανάγκες τους από τα συγκεκριμένα ηλιακά πάνελ. Αυτά τα πρωτοπόρα πάνελ φέρουν ειδική επίστρωση από νανοϋλικά. Μάλιστα είναι διαφανή, επιτρέποντας έτσι την είσοδο του φωτός σε ποσοστό 75%, καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση σε θερμοκήπια αλλά και σε κτίρια (π.χ. σε αίθρια). Ήδη θερμοκήπια στην Ολλανδία έχουν εξοπλιστεί με φωτοβολταϊκά πάνελ της Brite Hellas, τα οποία παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται για τη λειτουργία τους, ενώ στόχος είναι η επέκταση της εταιρείας και σε άλλες αγορές εκτός ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ειδικό ταμείο μετοχικών κεφαλαίων, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει στην ελληνική start up αποκτώντας ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιό της.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης