Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου – Προβλέψεις για συνέχιση των αυξήσεων

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου – Προβλέψεις για συνέχιση των αυξήσεων
Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου επιβαρύνουν την Ευρώπη απειλώντας την ανάκαμψη

 

Οι περιορισμένες προμήθειες και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν τις τιμές της ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με την τιμή του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται στα 4,919 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) προκαλώντας ανησυχίες για το χειμώνα. Καθώς οι οικονομίες αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου απειλούν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις οικονομίες της Ευρώπης σύμφωνα με του The New York Times.

Οι τιμές χονδρικής για το καύσιμο είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών - σχεδόν πέντε φορές πάνω σε σχέση με το 2019, πριν την πανδημία.
Το υψηλό κόστος τροφοδοτεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές των οποίων τα προσωπικά οικονομικά έχουν ήδη υποστεί ζημιά από την πανδημία.
Οι αυξήσεις των τιμών είναι ασυνήθιστες επειδή η ζήτηση είναι συνήθως σχετικά χαμηλή τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας συναγερμό σχετικά με τις προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις όταν η ζήτηση αυξηθεί το χειμώνα. Τα ισπανικά νοικοκυριά πληρώνουν περίπου 40% περισσότερα από όσα πλήρωναν για ηλεκτρικό ρεύμα πριν από ένα χρόνο, καθώς η τιμή χονδρικής έχει υπερδιπλασιαστεί, προκαλώντας θυμωμένες διαμαρτυρίες εναντίον των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλη την Ευρώπη, όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επικαλούμενος ρεκόρ τιμών φυσικού αερίου, ο βρετανικός ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας, Ofgem, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αυξήσουν το ανώτατο όριο των λογαριασμών ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρώνουν τις τυπικές τιμές κατά περίπου 12 %, σε 1.277 λίρες ή 1.763 δολάρια ετησίως.
Αρκετές τάσεις φταίνε για τις αυξανόμενες τιμές, συμπεριλαμβανομένης της αναζωπύρωσης της παγκόσμιας ζήτησης μετά από πανδημικά λουκέτα, με επικεφαλής την Κίνα και το κρύο στην Ευρώπη στο τελευταίο μέρος του χειμώνα φέτος που εξάντλησε τα επίπεδα αποθήκευσης. Η υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά είναι «μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Marco Alverà, διευθύνων σύμβουλος της Snam, της μεγάλης εταιρείας φυσικού αερίου στο Μιλάνο. Η ανησυχία είναι ότι εάν η Ευρώπη έχει κρύο χειμώνα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, πιθανώς αναγκάζοντας ορισμένα εργοστάσια να κλείσουν προσωρινά.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018

Οι τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκαν πάνω από 4,70 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) στις συναλλαγές την Παρασκευή για να ολοκληρώσουν την εβδομάδα στα 4,71 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu).
Αυτός ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018 παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσε ο τυφώνας Ida.
Η ένατη φετινή καταιγίδα έφτασε στη Λουιζιάνα στις 29 Αυγούστου, φέρνοντας άφθονες βροχοπτώσεις, καταστροφικές ζημιές και απώλειες ισχύος για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες. Ενώ ο τυφώνας κατηγορίας 4 διέκοψε σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού (GoM), οι διακοπές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα αντισταθμίστηκαν από τη μειωμένη ζήτηση καυσίμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια λόγω διακοπών των σταθμών παραγωγής ενέργειας και σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Παρά το προσωρινό πλήγμα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, οι αγορές ανταποκρίθηκαν κυρίως στις ανησυχίες σχετικά με την ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης που δημιουργήθηκε λόγω της μεγάλης πτώσης των όγκων GoM της υπεράκτιας θάλασσας και της αργής αποκατάστασης της παραγωγής ξανά στο διαδίκτυο.

Οι διακοπές λειτουργίας των πλατφορμών οδήγησαν την παραγωγή κάτω από τα 90 Bcf σε ορισμένες ημέρες, όταν χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου 93 Bcf για να εξισορροπηθεί η ζήτηση μετά από ένα ρεκόρ καλοκαιριού και τη συνεχιζόμενη ισχύ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα αποθέματα φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στα 2.871 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Bcf)-είναι 579 Bcf (16,8%) κάτω από το επίπεδο του 2020 και 222 Bcf (7,2%) χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας (2016-2020).
Τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων έχουν αυξήσει την τιμή του ενεργειακού προϊόντος με την ανησυχία ότι η αγορά μπορεί να μπει στη χειμερινή περίοδο με αποθέματα σε αποθήκευση πολύ κάτω από το κανονικό.
Εξάλλου, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική υψηλότερης καύσης ισχύος (ή ζήτησης ψύξης) έως τα μέσα αυτού του μήνα, μετά την βραχυπρόθεσμη περίοδο χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Τα τελευταία μοντέλα προβλέπουν καλοκαιρινή κακοκαιρία στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατανάλωση των βασικών προϊόντων. Με τα κλιματιστικά να λειτουργούν στο φουλ και το φυσικό αέριο να είναι το κύριο καύσιμο των αμερικανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι προοπτικές τιμολόγησης φαίνονται ανοδικές.
Οι αποστολές LNG για εξαγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν εύρωστες λόγω περιβαλλοντικών λόγων και υψηλότερων τιμών του υπερψυγμένου καυσίμου στην Ασία και την Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης