Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεργασία Mitsubishi - Shell με στόχο την καθαρή ενέργεια της Ιαπωνίας

Συνεργασία Mitsubishi - Shell με στόχο την καθαρή ενέργεια της Ιαπωνίας

Η ιαπωνική Mitsubishi Corp και η Shell Canada υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την υποστήριξη της προσπάθειας της Ιαπωνίας για καθαρή ενέργεια, ανακοίνωσαν χθες (8/9) οι εταιρείες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Mitsubishi σχεδιάζει να κατασκευάσει και να ξεκινήσει την εγκατάσταση υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα κοντά στο Shell's Scotford, Alberta, προς το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους. Οι εταιρείες στοχεύουν στην παραγωγή περίπου 165.000 τόνων ετησίως υδρογόνου στην πρώτη φάση του έργου, το οποίο θα μετατραπεί σε αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα για εξαγωγή σε ασιατικές αγορές.

Το πλαίσιο της συνεργασίας

Παράλληλα, το υδρογόνο χαμηλού άνθρακα, ή το μπλε υδρογόνο, θα παράγεται μέσω πρώτων υλών φυσικού αερίου και θα εξάγεται κυρίως στην ιαπωνική αγορά για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η Shell θα παρέχει αποθήκευση CO2 μέσω του προτεινόμενου έργου συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα Polaris κοντά στο Έντμοντον.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η Shell αποκάλυψε το έργο Polaris CCS, ενώθηκε με μια σειρά άλλων εταιρειών που πρότειναν πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας στην κύρια καναδική επαρχία πετρελαίου. Το έργο θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 300 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τέλος, η Αλμπέρτα στοχεύει να γίνει κόμβος αποθήκευσης άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης