Τελευταία Νέα
Ενέργεια

XPeng: Το «αντίπαλον δέος» της Tesla ρίχνει τα δίχτυα του σε... ρομπότ και ιπτάμενα αυτοκίνητα

XPeng: Το «αντίπαλον δέος» της Tesla ρίχνει τα δίχτυα του σε... ρομπότ και ιπτάμενα αυτοκίνητα
Όπως πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, η XPeng έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που εισέρχονται στα οχήματα

Στην αναζήτηση τρόπων και μέσω για να αυξήσει τις πωλήσεις της στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, επιδίδεται η XPeng, σύμφωνα με το CNBC. Ο επίδοξος αντίπαλος της Tesla, με έδρα την Guangzhou, στην Κίνα, εξερευνά επίσης τομείς, όπως ρομποτική και ιπτάμενα αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στους μακροπρόθεσμους στόχους της.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο He Xiaopeng, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XPeng, συζήτησε τη συνεχιζόμενη έλλειψη τσιπ που πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία και γιατί ο κινέζος αντίπαλος της Tesla επενδύει στη ρομποτική και τα πτητικά μέσα μεταφοράς.

Νωρίτερα φέτος, η XPeng παρουσίασε ένα δεύτερο πρωτότυπο ενός ιπτάμενου επιβατικού αυτοκινήτου, το οποίο λέει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια. «Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η μορφή της κινητικότητας θα εξελιχθεί από τροχούς σε φτερά, έλικες, 4 πόδια ή 2 πόδια. Η τεχνολογία πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μου» συμπλήρωσε.

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Ο ιδρυτής της XPeng προβλέπει ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μετασχηματιστούν και σε  αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ρομποτικής, μια διαδικασία που λέει ότι μπορεί να διαρκέσει 10 έως 30 χρόνια. «Εμείς εξετάζουμε τα ρομπότ ως εργαλείο μεταφοράς. Καθώς γίνεται καλύτερο και πιο έξυπνο μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να μας βοηθήσει με μερικές απλές επαναλαμβανόμενες εργασίες. Έτσι το οραματιζόμαστε.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk είπε ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ που θα ονομάζεται Tesla Bot. Άλλες εταιρείες έχουν επίσης επιδείξει ρομπότ, όπως η Boston Dynamics και ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικών Xiaomi.

Επίσης, ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai και της κινεζικής Geely, αναπτύσσουν εναέρια οχήματα. Άλλες εταιρείες όπως η EHang με έδρα το Guangzhou εργάζονται σε επιβατικά drones.  Ο ιδρυτής της XPeng είπε ότι η εταιρεία θα έχει μια συνέντευξη Τύπου στο μέλλον, ίσως σε ένα χρόνο, για να συζητήσει τις διαστάσεις και τις τιμές καθώς και να ξεκινήσει να λαμβάνει προπαραγγελίες για το ιπτάμενο αυτοκίνητό της.

Έλλειψη τσιπ

Όπως πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, η XPeng έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που εισέρχονται στα οχήματα. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι παραδόσεις οχημάτων της μειώθηκαν τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου.

Η αλυσίδα εφοδιασμού θέτει τη «μεγαλύτερη πρόκληση» για την εταιρεία, αλλά θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ανθεκτικότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει έλλειψη τσιπ ημιαγωγών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την επιχείρησή μας. Αναμένω ότι η έλλειψη τσιπ θα μειωθεί σε περίπου 18 μήνες από τώρα. Στο εγγύς μέλλον, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Η XPeng είναι μια πολύ νέα εταιρεία. Το βλέπω ως πρώιμο τεστ. Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πρόκληση και να ετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται, θα τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα όταν οι πωλήσεις μας φτάσουν τα 300.000 ή τα 500.000 αυτοκίνητα ετησίως» υπογράμμισε ο He Xiaopeng.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεχίσει με την κυκλοφορία νέων μοντέλων. Στις 15 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία θα λανσάρει επίσημα το sedan της P5 με στόχο τη μαζική αγορά, μετά την αποκάλυψή της τον Απρίλιο. Και από το 2023, η XPeng σχεδιάζει να λανσάρει τουλάχιστον δύο ή τρία νέα μοντέλα οχημάτων κάθε χρόνο. Προετοιμάζοντας αυτό, η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης