Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Γιατί η Βενεζουέλα προσφέρεται για να γίνει η Κίνα η πρώτη πετρελαϊκή δύναμη

Oilprice: Γιατί η Βενεζουέλα προσφέρεται για να γίνει η Κίνα η πρώτη πετρελαϊκή δύναμη
Η μεγάλη «δίψα» της Κίνας για πετρέλαιο αναγκάζει το Πεκίνο να αναζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις προμήθειες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο

Η σχεδόν κατάρρευση της Βενεζουέλας και οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ δημιουργούν μια ευκαιρία στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, αναμεταδίδει το Oilprice.

Ενώ η Ρωσία και το Ιράν έχουν, σε κάποιο βαθμό, εδραιωθεί στη Βενεζουέλα, παρέχοντας καθοριστική στήριξη στο κατεστραμμένο καθεστώς Μαδούρο, η Κίνα είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο εάν μπορεί να εξασφαλίσει μια στενή σχέση με το σοσιαλιστικό αυταρχικό καθεστώς.

Tα «θέλγητρα» της Βενεζουέλας και η συγκυρία

Η Βενεζουέλα είναι προικισμένη με τεράστιο πλούτο πετρελαίου, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, 304 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Η αυξανόμενη απόγνωση στο Καράκας, που προκλήθηκε από την κατάρρευση του πετρελαίου, δημιούργησε την ευκαιρία στην Κίνα να εκμεταλλευτεί τους τεράστιους πόρους υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε μια πιο κρίσιμη συγκυρία για την Κίνα με τη χώρα να ξεπερνά τις ΗΠΑ για να γίνει ο μεγαλύτερος διυλιστής στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου.

Παράλληλα, η μεγάλη «δίψα» Κίνας για πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί κρίσιμη πηγή ενέργειας για την αναπτυσσόμενη οικονομία της, αναγκάζει το Πεκίνο να αναζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις προμήθειες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας έχουν δείξει διάθεση να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ για να λάβουν εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Παράλληλα η Κίνα σήμερα 9/9 σύμφωνα με το Bloomberg για πρώτη φορά απελευθέρωσε τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου.

Η «παράκαμψη»

Η αυξανόμενη πίεση για την απόκτηση πρόσθετων προμηθειών αργού πετρελαίου είδε την κινεζική εταιρεία logistics China Concord Petroleum Co, γνωστή ως CCPC, να αναδεικνύεται ως κορυφαίος παίκτης στην παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων  για την προμήθεια αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας σε διυλιστήρια Ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Reuters, το διάστημα Απρίλιος – Μάιος του 2021 πλοία που είχαν χαρτογραφηθεί από την CCPC μετέφεραν περισσότερο από το 1/5 των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η CCPC έχει αποκτήσει τουλάχιστον 14 πετρελαιοφόρα για τη μεταφορά πετρελαίου Βενεζουέλας και Ιράν παρά τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον και των δύο κρατών. Μέχρι τον Ιούλιο του 2021, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας τα 713.097 βαρέλια ημερησίως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου προοριζόταν για την Κίνα.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική China National Petroleum Corp, ή CNPC στέλνει προσωπικό στη Βενεζουέλα για να προετοιμάσει επενδύσεις σε επιχειρήσεις καθώς ο Πρόεδρος Maduro ολοκληρώνει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του μεγαλύτερου ιδιωτικού ελέγχου ενεργειακών έργων. Βάσει αυτού ελπίζει ότι θα προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις που απαιτούνται επειγόντως για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, επιτρέποντας έτσι στο Καράκας να ανασυγκροτήσει την αποτυχημένη οικονομία της Βενεζουέλας. Η CNPC βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με την PDVSA σχετικά με την αύξηση της παραγωγής σε πέντε κοινοπραξίες που έχει με την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Δεν «χαμπαριάζει» η Κίνα

Είναι γεγονός ότι οι κινήσεις του Maduro για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τους επενδυτές για τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου δεν έχουν προσελκύσει το σημαντικό κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται στις αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ, που φοβίζουν. Το Πεκίνο, όμως διαθέτει σίγουρα το κεφάλαιο και την τεχνολογία που απαιτούνται για να αναστήσει τον κατεστραμμένο ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας.

Οποιαδήποτε ώθηση από την CNPC για την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της συνεργασίας της με την PDVSA θα δώσει στο Πεκίνο μεγαλύτερο έλεγχο στη μεγαλύτερη προμήθεια πετρελαίου στον κόσμο. Αυτό όχι μόνο θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για μια πετρελαϊκή οικονομία που πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά τη γεωπολιτική δύναμη της Κίνας. Η επιθυμία του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή του στη Λατινική Αμερική είναι η άμεση απάντηση στη συνεχιζόμενη παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ασία και στην υποστήριξη της Ταϊβάν. Θα ενισχύσει επίσης την επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή παραδοσιακά υπό ηγεμονία των ΗΠΑ, δίνοντας στο Πεκίνο μεγαλύτερη πρόσβαση στους άφθονους φυσικούς πόρους της Νότιας Αμερικής, όπως πετρέλαιο, χρυσό, ασήμι, χαλκό και σπάνια μέταλλα…

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης