Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: «Καμπανάκι» η άνοδος των τιμών ηλ. ενέργειας για το μέλλον - Τέλος η περίοδος χάριτος

Bloomberg: «Καμπανάκι» η άνοδος των τιμών ηλ. ενέργειας για το μέλλον - Τέλος η περίοδος χάριτος
Στην Ευρώπη, οι ταχύτητες του ανέμου ήταν κάτω από το μέσο όρο φέτος, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Η παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας δείχνει, κατά κάποιο τρόπο πως η μετάβαση στην πράσινη εποχή και ενέργεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, αναμεταδίδει το Bloomberg. Οι ΑΠΕ βέβαια δίνουν λύση στο κόστος των ορυκτών καυσίμων.

Στην Ευρώπη, οι ταχύτητες του ανέμου ήταν κάτω από το μέσο όρο φέτος, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Αυτό το φαινόμενο συνέπεσε με μια παγκόσμια κρίση προσφοράς που ώθησε τις τιμές ακόμη υψηλότερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύνδεση των μονάδων παραγωγής με καύση άνθρακα στο δίκτυο. Ενέργεια που είναι αντίθετη με την πράσινη πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καθώς αρχίζουμε σταδιακά να εξαλείφουμε τον άνθρακα που υπήρχε στο σύστημα εδώ και δεκαετίες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές. Ο κίνδυνος αξιοπιστίας του δικτύου και η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που συνεπάγεται με υψηλούς λογαριασμούς, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πολιτικές ανατροπές. Παρά ορισμένες ανησυχίες, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρώπη. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η ήπειρος δεν αντιμετώπισε εκτεταμένο κίνδυνο διακοπής ρεύματος, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην Καλιφόρνια, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη φέτος» τόνισε ο Toby Couture, διευθυντής της Consultancy E3 Analytics.

Ακριβός ο άνθρακας

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα BloombergNEF, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ακριβά. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πλέον φθηνότερες από το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών παραγωγής ενέργειας πρέπει να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Οι τιμές άνθρακα έχουν φτάσει στα 60 ευρώ/τόνο.

Επομένως, η απάντηση στις υψηλότερες τιμές ενέργειας δεν είναι περισσότερα ορυκτά καύσιμα, αλλά αντίθετα περισσότερη προμήθεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των χωρών» επανέλαβε ο Toby Couture.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Οι τιμές ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε πάνω από 150 ευρώ/MWh. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου, αλλά επίσης επειδή η Ισπανία δεν επένδυσε στην ηλιακή ενέργεια, παρά την ισχυρή ηλιοφάνεια που είχε. Η χώρα κάνει προσπάθειες να διορθώσει τις πολιτικές της, αν και ακόμα δεν είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα.

Τέλος, πολλές από τις χώρες του μπλοκ έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν τον άνθρακα μόλις το 2025, οπότε η επιστροφή στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι πλέον επιλογή στο μέλλον. Η αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας είναι υπενθύμιση ότι η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης