Ενέργεια

Πως πυροδοτήθηκαν οι αυξήσεις ρεύματος - Αυξημένες 13% οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Αύγουστο του 2021

Πως πυροδοτήθηκαν οι αυξήσεις ρεύματος - Αυξημένες 13% οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Αύγουστο του 2021
Αύγουστος 2021: 164% πάνω η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα
Έκρηξη τιμών καταγράφηκε στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση 164% και τον Ιούλιο 148% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακών Αγορών του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ελάχιστη Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον φετινό Αύγουστο ήταν στα 62.71 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 208.12 ευρώ/MWh.

Την εκτίναξη των τιμών έχουν κληθεί ήδη να πληρώσουν οι καταναλωτές καθώς οι πρώτοι λογαριασμοί φτάνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου φουσκωμένοι, τάση που επιχειρείται να ανακοπεί από τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εικόνα του ενεργειακού μείγματος, της ζήτησης και των εισαγωγών

Όσο για το ενεργειακό μείγμα τον περασμένο μήνα, στην ηλεκτροπαραγωγή πρωταγωνίστησε το φυσικό αέριο καλύπτοντας το 46%, δηλαδή το ίδιο ποσοστό με τον Ιούλιο. Οι ΑΠΕ κινήθηκαν στο 24% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 7%. Όσο για τους λιγνίτες, αυτοί αυξήθηκαν στο 12% τον Αύγουστο από 8% τον Ιούλιο και οι καθαρές εισαγωγές περιορίστηκαν στο 11% από 13% τον Ιούλιο. Οι καθαρές εισαγωγές πάλι, μειώθηκαν από 749.339 MWh τον Ιούλιο, σε 590.958 MWh τον Αύγουστο.

Για τον φετινό Αύγουστο η ζήτηση, παρά τις αιχμές τις ημέρες καύσωνα, στο σύνολο του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ, διαμορφώθηκε στις 5.358,757 MWh, κινούμενη καθοδικά μετά από δύο συνεχόμενους μήνες ανοδικής πορείας. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.203 MW, μειωμένο κατά 4% σε μηνιαία βάση, αλλά αυξημένο κατά 16% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Αύγουστο ανήλθε στα 4.683 MW, ενώ το μέγιστο στα 10.793 MW.

LNG το 34% των εισαγωγών αερίου

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Αύγουστο 2021 ανήλθαν σε 6.3 TWh, αυξημένες κατά 13% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, από αυτές τις 6.3 TWh, οι 2.2 TWh, δηλαδή το 34% εισήχθησαν μέσω της Αγίας Τριάδας (LNG), οι 3 TWh (ή 48%) μέσω του Σιδηροκάστρου, 0% μέσω των Κήπων και 1.1 TWh (ή 18%) εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας. Το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της χώρας µέσω των τεσσάρων σημείων εισόδου που είναι: το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, η Νέα Μεσημβρία, το νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη Ρεβυθούσα.

Σερί αυξήσεων για πέμπτο μήνα

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Αύγουστο 2021 αυξήθηκε στα €43.8/MWh, ακολουθώντας ανοδική τροχιά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι επιστήμονες του ΙΕΝΕ, εξηγούν τους λόγους που έχουν δημιουργήσει ανισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές του καυσίμου και επηρεάζοντας καθοριστικά και τις ενεργειακές τιμές. «Η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την μερική άρση των lockdowns, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία, ως ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η οποία περιορίζει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου, πιέζοντας για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, δημιουργούν συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές αγορές «διψούν» για LNG και εμφανίζονται πρόθυμες να το πληρώσουν σε υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν και αυτές με την σειρά τους το εκρηκτικό περιβάλλον τιμών», εξηγούν.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης