Ενέργεια

Στο ναδίρ η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Σταθερά πάνω από τα 5 δολ. η τιμή

Στο ναδίρ η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Σταθερά πάνω από τα 5 δολ. η τιμή

 Το φυσικό αέριο γίνεται πιο ακριβό καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το αν έχει αποθηκευτεί αρκετό  για το χειμώνα

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 35% τον περασμένο μήνα, καθώς οι ανησυχίες ενισχύονται καθώς δεν υπάρχει αρκετό αέριο για το χειμώνα, εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα κρύες στο βόρειο ημισφαίριο.

Η συνήθως ήσυχη αγορά του εμπορεύματος έχει γίνει καυτή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην αύξηση της ζήτησης σε όλο τον κόσμο και οι προμήθειες παραμένουν κάτω από το φυσιολογικό.
Σύμφωνα με το CNBC η πιο προβληματική περιοχή είναι η Ευρώπη, όπου η προσφορά είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή. Ακόμη και στις ΗΠΑ, η ποσότητα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένη είναι 7,6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των πέντε ετών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.
Το φυσικό αέριο είναι ένα σημαντικό καύσιμο θέρμανσης και ευθύνεται για περίπου το 35% της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ομοσπονδιακή υπηρεσία. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να ανατρέπουν τη λέξη «κρίση» όταν πρόκειται για την Ευρώπη, δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.

φυσικό_αέριο.PNG

Σημείωσε ότι το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται στην Ευρώπη είναι 16% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και το επίπεδο αποθήκευσης είναι ιστορικά χαμηλό για τον Σεπτέμβριο.
Το σημείο ανατροπής θα μπορούσε να έρθει σε λίγους μήνες όταν γίνει σαφές τι είδους χειμώνας έρχεται για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μερικοί αναλυτές λένε ότι σε ακραίο σενάριο, οι τιμές των ΗΠΑ θα διπλασιαστούν εάν υπάρξει εκτεταμένο κρύο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι ελλείψεις μπορεί να γίνουν σοβαρές. «Εάν ο χειμώνας είναι ελαφρώς κρύος, θα είναι σίγουρα προβληματικός», δήλωσε ο Francisco Blanch, επικεφαλής στρατηγικής για βασικά προϊόντα και παράγωγα στην Bank of America.

φυσικό_αεριο2_1.PNG


Τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σχεδόν 5,3% τη Δευτέρα, σε περίπου 5,20 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ή mmBtus.
Περί τις 19:50 ώρα Ελλάδας η τιμή του φυσικού αερίου διαπραγματευόταν στα 5,328 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 1,76%
Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 106% σε ετήσια βάση και είναι το υψηλότερο σε περισσότερα από επτά χρόνια. Αλλά το ισοδύναμο φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας είναι πάνω από $ 20 ανά mmBtus.
"Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι απομακρυσμένες, αλλά τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος σύνδεσμος μεταξύ των ΗΠΑ και της παγκόσμιας αγοράς", δήλωσε ο Blanch. «Έχουμε περάσει από συσχέτιση 50% σε 95%. Η αγορά των ΗΠΑ παρασύρεται από αυτό ». Οι ΗΠΑ εξάγουν φυσικό αέριο, με τη μορφή LNG. Οι αποστολές έχουν αυξηθεί στο 10% περίπου της αμερικανικής παραγωγής, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης, ακολουθούμενη από την Κίνα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλά στους αγοραστές περιλαμβάνονται επίσης τη Βραζιλία Ινδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης