Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 73 δολ. κινείται το Brent, στα 70 το αργό – Ανησυχία για την παραγωγή προκαλεί νέα καταιγίδα

Πετρέλαιο: Στα 73 δολ. κινείται το Brent, στα 70 το αργό – Ανησυχία για την παραγωγή προκαλεί νέα καταιγίδα

 Σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων προχωρούν ΗΠΑ και Κίνα

 

Οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τα κέρδη την Τρίτη, κοντά στο υψηλό των έξι εβδομάδων, με ενδείξεις ότι μια ακόμη καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή στο Τέξας αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αμερικανική βιομηχανία αγωνίζεται να επιστρέψει την παραγωγή της μετά τον τυφώνα Ida που προκάλεσε ζημιές στις ακτές του Κόλπου.

Περί τις 20:15 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,38% στα 73,23 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κερδίσει 0,8% την προηγούμενη ημέρα ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,47%, στα 70,12 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 1,1% τη Δευτέρα.
Και τα δύο κινούνται στο υψηλότερο σημείο τους από τις αρχές Αυγούστου.

Εκκενώνουν πλατφόρμες

Οι εκκενώσεις ήταν σε εξέλιξη τη Δευτέρα από τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς τα χερσαία διυλιστήρια άρχισαν να προετοιμάζονται για την τροπική καταιγίδα Νίκολας, η οποία κατευθυνόταν προς την ακτή του Τέξας με άνεμους 113 χλμ. / Ώρα, απειλώντας τις παράκτιες περιοχές Τέξας και Λουιζιάνα να αναρρώνουν ακόμη από τον προηγούμενο τυφώνα.
"Οι ανησυχίες για τον Nicholas πίεσαν την αγορά καθώς είναι πιθανό να πλήξει την περιοχή που έχει καταστραφεί από την Ida, αν και δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο η Ida", δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Περισσότερο από το 40% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου των ΗΠΑ παρέμεινε εκτός σύνδεσης τη Δευτέρα, δύο εβδομάδες αφότου η Ida χτύπησε τις ακτές της Λουιζιάνα, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE).
"Αλλά η ανοδική πορεία της αγοράς θα είναι περιορισμένη καθώς η θερινή περίοδος οδήγησης των ΗΠΑ μειώθηκε και υπάρχουν πιθανές αυξήσεις της προσφοράς από την προγραμματισμένη αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και πιθανή επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράν", δήλωσε ο Kikukawa.

Αποθεματικό έκτακτης ανάγκης

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει αργό πετρέλαιο από το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης της χώρας σε οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil, Chevron και Valero, υπό προγραμματισμένη δημοπρασία για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.Οι traders σημείωσαν ότι η προγραμματισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από την Κίνα από στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) θα μπορούσε να αυξήσει τις διαθέσιμες προμήθειες στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Οι ελπίδες νέων συνομιλιών για μια ευρύτερη πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Δύσης αυξήθηκαν μετά την επίτευξη συμφωνίας του ΟΗΕ με την Τεχεράνη την Κυριακή σχετικά με τον εξοπλισμό παρακολούθησης.
Προσθέτοντας πίεση, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από επτά μεγάλους σχιστολιθικούς σχηματισμούς αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 66.000 βαρέλια τον Οκτώβριο στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση παραγωγικότητας γεωτρήσεων της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας.
Ο Οργανισμός Πετρελαϊκών Χωρών Εξαγωγών (ΟΠΕΚ), εν τω μεταξύ, μείωσε την πρόβλεψη παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω της παραλλαγής δέλτα.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης