Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρεμλίνο: Η έναρξη του Nord Stream 2 θα αποκλιμακώσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Κρεμλίνο: Η έναρξη του Nord Stream 2 θα αποκλιμακώσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Nord Stream 2 περιμένει την έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας

 

Η ταχεία εκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov στους δημοσιογράφους την Τετάρτη σύμφωνα με το R, καθώς η Μόσχα περιμένει κανονιστική άδεια για να αρχίσει η χορήγηση φυσικού αερίου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία, διπλασιάζοντας την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Ωστόσο, η έναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής χρειάζεται την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες.
"Αναμφίβολα, η ταχύτερη λειτουργία του Nord Stream 2 θα εξισορροπούσε σημαντικά τις παραμέτρους τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιτόπιας αγοράς. Αυτό είναι προφανές. Η ζήτηση είναι υψηλή", δήλωσε ο Peskov σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ των 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή περισσότερα από 960 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, την Τετάρτη εν μέσω χαμηλών επιπέδων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ένα ρεκόρ τιμών που οδήγησε το ευρωπαϊκό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά πολυετίας είναι απίθανο να χαλαρώσει πριν από το τέλος του έτους, υποδεικνύοντας μια ακριβή χειμερινή περίοδο θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες του ενεργειακού κολοσσού Gazprom (GAZP.MM) που ανήκει στο Κρεμλίνο «τρίβουν τα χέρια τους» για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου και είναι λιγότερο ασταθείς. Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε την Τετάρτη ότι το αέριο δεν θα αρχίσει να ρέει μέσω του Nord Stream 2 την 1η Οκτωβρίου, όπως είχε αναφέρει από το Bloomberg.

Εξαγωγές από την Rosneft

Το Interpax επικαλέστηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak την Τετάρτη ότι το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας πρόκειται να ετοιμάσει έκθεση τις επόμενες ημέρες σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου από την Rosneft στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Επί του παρόντος, η Gazprom έχει αποκλειστικά δικαιώματα για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, απαιτούν πρόσβαση τρίτων σε αγωγούς.
Ο Kirill Tachennikov από τη χρηματοπιστωτική εταιρεία Sinara με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η πιθανή συμμετοχή της Rosneft στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 θα βοηθήσει τη Ρωσία να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αυτής της διαδρομής.
"Όσον αφορά το τρίτο ενεργειακό πακέτο, δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τη θέση της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση άλλων ρωσικών εταιρειών στον νέο αγωγό", συμπλήρωσε.

Η Rosneft και ο μέτοχος της, BP που εστιάζουν στο πετρέλαιο, επιδιώκουν εδώ και καιρό να εξάγουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι εξαγωγές είναι πιο προσοδοφόρες από τις εγχώριες πωλήσεις. Οι μετοχές της Rosneft στη Μόσχα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% στο απογευματινό εμπόριο. Ο Igor Sechin ο ισχυρός επικεφαλής της Rosneft και μακροχρόνιος σύμμαχος του προέδρου Putin, έχει επανειλημμένα πιέσει το Κρεμλίνο για να περιορίσει τα εξαγωγικά δικαιώματα της Gazprom. Η Gazprom δήλωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 17,4% σε ετήσια βάση σε 138,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο Peskov είπε ότι η πιθανότητα εξαγωγής αερίου από την Rosneft στην Ευρώπη έχει τεθεί επανειλημμένα, αλλά ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης