Περιβάλλον

ΕΕ: Επιπλέον 4 δισ. ευρώ στις φτωχότερες χώρες για το κλίμα έως το 2027

ΕΕ: Επιπλέον 4 δισ. ευρώ στις φτωχότερες χώρες για το κλίμα έως το 2027

 Η ΕΕ έχει ήδη συνεισφέρει ετήσια χρηματοδότηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε την Τετάρτη να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της, και κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις προσπάθειες.

"Θα προτείνουμε τώρα επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2027", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
"Αλλά αναμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν επίσης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, γιατί το κλείσιμο του χάσματος χρηματοδότησης για το κλίμα. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ".
Τα επιπλέον 4 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο 2021-2027. Θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η ΕΕ έχει ήδη συνεισφέρει ετήσια χρηματοδότηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα, δήλωσε η von der Leyen.

Η χρηματοδότηση του κλίματος αναμένεται να είναι ένα αποφασιστικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών COP26 τον Νοέμβριο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε δεσμεύσεις για ταχύτερη μείωση των εκπομπών, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τη δέσμευσή τους για τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε φτωχότερες χώρες έως το 2020. Χωρίς υποστήριξη από πλούσιες χώρες, οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από ορυκτά καύσιμα σε καθαρή ενέργεια ή να ενισχύσουν τις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές επιπτώσεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ινδία - ο τέταρτος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ - έχουν πει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δέσμευση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας τους θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση από πλούσιες χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν τον Απρίλιο ότι θα διπλασιάσουν τη δημόσια χρηματοδότησή τους για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2024 σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama, αν και οι ειδικοί και οι ακτιβιστές παροτρύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κάνει περισσότερα.
Οι πλούσιες χώρες συνεισέφεραν σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της είναι, από κοινού, οι μεγαλύτεροι πάροχοι τέτοιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. H von der Leyen είπε ότι η ΕΕ θα διπλασιάσει επίσης τη διεθνή χρηματοδότησή της για την προστασία της βιοποικιλότητας, χωρίς να καθορίσει ένα ποσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης