Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Κίνα

Νέα στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Κίνα
Η νεοσύστατη αυτή σύμπραξη υπερδυνάμεων θα φέρει την ονομασία AUKUS
Οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή.

Η νεοσύστατη αυτή σύμπραξη υπερδυνάμεων, που αναμένεται να διαφοροποιήσει τον γεωστρατηγικό χάρτη και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, θα φέρει την ονομασία AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, UK, USA).

Η νέα συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της «εθνικής ασφάλειας», όπως είχε ανακοινωθεί μυστηριωδώς νωρίτερα, αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».

Οπως έγινε γνωστό, μέσα από την κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον, οι τρεις υπερδυνάμεις θα συνεργαστούν στους κομβικούς τομείς, όπως η τεχνολογία, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα, κλπ., ανταλλάσσοντας την τεχνογνωσία τους, με βασική επιδίωξη να ανακόψουν ολοένα αυξανόμενη δυναμική της Κίνας παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Αυστραλία ώστε να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα με την εποπτεία της νεοσύστατης AUKUS, χωρίς ωστόσο αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης