Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεταφορά των πρώτων 5 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον TAP

Μεταφορά των πρώτων 5 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον TAP
Ο TAP έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/a) σε διάφορες αγορές της Ευρώπης

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) επιβεβαιώνει ότι συνολικά 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο ΤΑΡ συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP). 

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε σε αυτό το σημαντικό ορόσημο και εδραιώσαμε τον ρόλο του TAP ως αξιόπιστου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πεδίο. Εκτός από τη δυνατότητα ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης σε πολλές αγορές, οι όγκοι αερίου που παραδίδονται μέσω του TAP υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όραμά μας, ο TAP θα συνεχίσει να επιδιώκει ευκαιρίες μεταφοράς ενεργειακών πηγών ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, όπως υδρογόνου, μειώνοντας τις εκπομπές, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή μετάβαση».

Από την πλευρά της, η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Ενώ οι συνεχείς δραστηριότητες του TAP από τα τέλη του περασμένου έτους αυξάνουν τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη market test και ο TAP μπορεί να επεκταθεί σταδιακά, έως και να διπλασιάσει την αρχική του δυναμικότητα. Ενώ η μη δεσμευτική φάση του market test 2021 μόλις έληξε, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετέχουν στην προσεχή δεσμευτική φάση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Market Test είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΡ.

Ως ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ο TAP έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/a) σε διάφορες αγορές της Ευρώπης. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δυναμικότητα του για να μεταφέρει έως και 20 bcm/a.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης