Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου εν αναμονή των στοιχείων για την αποθήκευση

Πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου εν αναμονή των στοιχείων για την αποθήκευση

Η έκθεση ΕΙΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δείξει αύξηση 76 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (Bcf) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου διαπραγματεύονται χαμηλότερα την Πέμπτη λίγο πριν από την ανακοίνωση της εβδομαδιαίας έκθεσης αποθήκευσης της κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Περί τις 19: 20 ώρα Ελλάδας η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρούσε 3% στα 5,295 δολάρια από τα 5,408 δολάρια, την προηγούμενη μέρα αν και είχε δημιουργήσει νέο υψηλό στα τα 5,790 δολάρια.
Αν και η δράση για τις τιμές υποδηλώνει ενδοημερήσια αδυναμία, τόσο οι κύριες όσο και οι μικρές τάσεις παραμένουν ανέπαφες. Αυτό δείχνει σύμφωνα με τους αναλυτές ότι η πώληση τροφοδοτείται από τη αποκόμιση κερδών και την επανατοποθέτηση θέσεων πριν από την έκθεση αποθήκευσης.
Η σημερινή έκθεση της ΕΙΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δείξει αύξηση 76 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (Bcf) σύμφωνα με συναίνεση εκτιμήσεων.

Η Energy Aspect υπολόγισε την αποθήκευση στα 74 Bcf και εκτιμά ότι η έκθεση αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει μια «σειρά από πιο ισχυρές ενέσεις».
Σύμφωνα με το Natural Gas Intelligence (NGI), έρευνα της Wall Street Journal έδωσε μια μέση εκτίμηση κατασκευής 74 Bcf, με εύρος 59 Bcf έως 80 Bcf. Μια δημοσκόπηση του Reuters διαπίστωσε ότι οι εκτιμήσεις των ενέσεων εκτείνονται από 59 Bcf έως 85 Bcf, με διάμεσο 77 Bcf. Η NGI υπολόγισε αύξηση 72 Bcf.
Ο πενταετής μέσος όρος για αυτήν την περίοδο του έτους είναι αύξηση κατά 79 Bcf. Για την αντίστοιχη εβδομάδα έναν χρόνο νωρίτερα, η ΕΙΑ ανέφερε αύξηση 86 Bcf.
Η ΕΙΑ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποθήκευσαν 52 Bcf σε αποθήκευση για την περίοδο που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου γεγονός που αύξησε τα αποθέματα στα 2.923 Bcf, πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος των 3.515 Bcf.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με "καυτούς" λογαριασμούς ενέργειας

Τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιο ευάλωτοι στην περιοχή θα μπορούσαν να πληγούν από τη φτώχεια των καυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των χαμηλών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου από δεξαμενόπλοια λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Ασία, των λιγότερων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία από το συνηθισμένο, της χαμηλής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμων πηγών και των διακοπών συντήρησης φυσικού αερίου.
Οι τιμές αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 250% από τον Ιανουάριο, ενώ τα συμβόλαια αναφοράς γερμανικής και γαλλικής ενέργειας έχουν διπλασιαστεί.
Η χειμερινή περίοδος θέρμανσης της Ευρώπης ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο και οι τιμές χονδρικής δεν προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης