Ενέργεια

Προτεραιότητα της Chevron δεν είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια - Η βασική αιτία

Προτεραιότητα της Chevron δεν είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια - Η βασική αιτία
Η αμερικανική Chevron έχει δεσμευτεί να τριπλασιάσει στα 10 δισ. δολ. τις επενδύσεις σε καύσιμα και έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2028

Η επιστροφή μερισμάτων στους μετόχους είναι πιο σημαντική για τη Chevron σε σύγκριση με τις επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Λόγω του ότι οι αποδόσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια μειώνονται στην πραγματικότητα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση στην εταιρεία μας δεν μπορεί να δημιουργήσει αξία για μετόχους με την είσοδο σε αυτές τις μορφές ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό, προτιμά την επιστροφή μερισμάτων στου μετόχους και στη συνέχεια να μεθοδευτούν οι δενδροφυτεύσεις και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Τo timing των δηλώσεων

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συγκεκριμένα σχόλια γνωστοποιούνται λίγες μέρες αφότου, η εταιρεία δεσμεύτηκε  με το ποσό των 10 δις. δολ. για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα τα επόμενα επτά χρόνια, με τον CEO να λέει ότι «Η Chevron σκοπεύει να είναι ηγέτης στην προώθηση ενός μέλλοντος χαμηλότερου άνθρακα».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, η εταιρεία θα ποντάρει κυρίως στο πράσινο υδρογόνο, τη δέσμευση άνθρακα και τα ανανεώσιμα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ανανεώσιμου φυσικού αερίου. Έως το 2030, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Chevron θα παράγει 40.000 mmBtu ανανεώσιμου αερίου καθημερινά, μαζί με 100.000 bpd ανανεώσιμων καυσίμων και 150.000 τόνους υδρογόνου ετησίως. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να συλλαμβάνει και να αντισταθμίζει 25 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι ανακοινώσεις

Μέσα στη τρέχουσα βδομάδα, η Chevron περιέγραψε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενέργειας από το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα καθώς και για τη δέσμευση άνθρακα. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τον στόχο για τον περιορισμό της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 35% μέχρι το 2028 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016 από την παραγωγή της σε πετρέλαίο και φυσικό αέριο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης