Τελευταία Νέα
Διεθνή

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Αυστραλία, απέρριψε τις επικρίσεις της Γαλλίας

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Αυστραλία, απέρριψε τις επικρίσεις της Γαλλίας
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη ζημιά που επέφερε η απόφασή αυτή στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε σήμερα τις επικρίσεις της Γαλλίας για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ενώ απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ακυρώνει ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 56 δισεκατομμύρια ευρώ), με την Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, προκαλώντας την οργή του Παρισιού.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε την απόφαση πισώπλατη μαχαιριά. Ο Μόρισον είχε επισημάνει χθες ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την απόφαση της Καμπέρας πριν από τη σχετική ανακοίνωση, κάτι που το Παρίσι διέψευσε.

Σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη ζημιά που επέφερε η απόφασή αυτή στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, όμως επέμεινε ότι είχε ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο ότι η Καμπέρα επανεξέταζε τη συμφωνία και ότι ενδεχομένως να άλλαζε γνώμη.

«Το κατέστησα απολύτως σαφές, είχαμε ένα μακρύ δείπνο το Παρίσι στη διάρκεια του οποίου συζητήσαμε για τις ικανότητες των συμβατικών υποβρυχίων να αντιμετωπίσουν το νέο στρατηγικό περιβάλλον», επεσήμανε ο Μόρισον στον ραδιοφωνικό σταθμό 5aa.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης