Ενέργεια

Υποχώρηση 7% στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Υποχώρηση 7% στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Χαμηλότερα και οι τιμές φυσικού αερίου

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν πτώση χθες Πέμπτη 16/9/201 εν μέσω βελτιωμένων προβλέψεων για την αιολική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα.

Η γερμανική ισχύς της προηγούμενης ημέρας υποχώρησε κατά 1,3% στα 156,96 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία έληξε στα 157,85 EUR/MWh, μειωμένο κατά 6,8% την ημέρα.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των συμβολαίων επόμενου έτους υποχώρησαν.

Το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης ασκείται στη σημαντική διόρθωση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι χαμηλότερες τιμές του άνθρακα επηρέασαν επίσης το κλίμα.
Ως εκ τούτου, η γερμανική ισχύς Cal’22 μειώθηκε απότομα κατά 7,4% στα 96,98 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό υποχώρησε κατά 7,1% στα 101,20 EUR/MWh.
Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα μειώθηκαν την Πέμπτη εν μέσω φόβων ότι ορισμένα βιομηχανικά εργοστάσια θα διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των τιμών του φυσικού αερίου που πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ, μειώνοντας τη δυνητική ζήτηση άνθρακα.

Οι βρετανικές βραχυπρόθεσμες τιμές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατακόρυφα κινούμενες χαμηλότερα από τα υψηλά ρεκόρ εν μέσω μιας ασταθούς αγοράς και υπερπροσφοράς.
Ως αποτέλεσμα, το NBP υποχώρησε κατά 16,3% στα 151,50 p/therm.
Κατά μήκος της εμπρόσθιας καμπύλης, η τιμή του φυσικού αερίου για τον χειμώνα 2021 υποχώρησε κατά 10,1% στα 161,67 p/term, κυρίως λόγω των ασθενέστερων τιμών του άνθρακα.

Οι EUA που λήγουν το 2021 έχασαν 0,9% στα 59,31 EUR/τόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά την Πέμπτη, αφού έφτασαν σε υψηλό πολλών εβδομάδων μια ημέρα νωρίτερα. Οι τιμές υποστηρίχθηκαν εν μέρει από τις προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου, που δημοσιοποιήσαν ο ΟΠΕΚ και η ΙΕΑ αυτήν την εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, η απειλή διαταραχών από τον τυφώνα Νικόλαος υποχώρησε. Ως εκ τούτου, το Brent κέρδισε 0,3 στα 75,67 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI παρέμεινε αμετάβλητο στα 72,61 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης