Ενέργεια

BP: Τα προαπαιτούμενα της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης - Τι σχεδιάζει ο Looney

BP: Τα προαπαιτούμενα της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης - Τι σχεδιάζει ο Looney
Η BP θα αυξήσει την ικανότητά της να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε 50 GW.

Όλες οι εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές παγκοσμίως για να αναπτύξουν καθαρότερη ενέργεια και να απομακρυνθούν από ορυκτά καύσιμα, μια πρωταρχική πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτός ο έλεγχος έχει αυξηθεί από τις αρχές Αυγούστου, όταν η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή προειδοποίησε σε μια έκθεση-ορόσημο εκτός ελέγχου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2020, στοιχηματίζει ότι η BP μπορεί να κάνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια πολύ πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές της.

Στόχος του είναι να μειώσει την παραγωγή της BP κατά 40%, ή περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ποσό ίσο με ολόκληρη την ημερήσια παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019. Ταυτόχρονα, η BP θα αυξήσει την ικανότητά της να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε 50 GW.

Ο δρόμος της επίτευξης των στόχων

Ο Looney σχεδιάζει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 13% των συνολικών παγίων της εταιρείας στο τέλος του 2019. Μάλιστα, ο Looney «ξεφορτώθηκε» κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα και τη Βόρεια Θάλασσα και πούλησε ολόκληρη την πετροχημική επιχείρηση της BP, η οποία απέφερε κέρδη 402 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Η εταιρεία αναγνώρισε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρησή της για την καθαρή ενέργεια-συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αιολικής ενέργειας-συνεχίζει να χάνει χρήματα. Η BP δεν αναμένει κέρδη από αυτές τις επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Οι απώλειες δεν επιβραδύνουν τις δαπάνες του Looney για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος του είναι να αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, μια αύξηση 10 φορές σε σχέση με το 2019.

Η Lightsource, εν τω μεταξύ, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα φωτοβολταϊκό 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο  βόρειο Τέξας και, ξεχωριστά, απέκτησε μια αμερικανική ηλιακή εταιρεία έναντι 220 εκατομμυρίων δολαρίων. Η BP κινείται επίσης επιθετικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και πληρώνει ένα υψηλό κόστος εισόδου σε σχέση με εταιρείες που εγκαταστάθηκαν νωρίτερα στην επιχείρηση.

Καθώς ξεκίνησε την ενεργειακή μετάβαση, ο Looney μείωσε τις θέσεις εργασίας, περικόπτοντας 10.000 υπαλλήλους ή περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού που κληρονόμησε. Η τιμή της μετοχής της BP, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 39% από τότε που έφτασε ο Looney, η χειρότερη επίδοση από οποιαδήποτε εταιρεία πετρελαίου κατά την περίοδο.

Ο εκπρόσωπος της BP David Nicholas είπε ότι η εταιρεία ήταν "αυστηρά πειθαρχημένη" στην επιλογή ανανεώσιμων επενδύσεων που πληρούν ορισμένα οικονομικά κριτήρια και θα επιτρέψουν στον Looney να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους των εταιρικών κερδών.

«Η BP εξακολουθεί να ψάχνει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, σε μια εποχή που η ζήτηση για αυτά δεν είναι μεγάλη, και να ανακυκλώσει αυτά τα μετρητά σε περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος», ανέφερε ο Russ Mold, επενδυτικός διευθυντής της AJ Bell, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες επενδύσεων καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εξυπηρετεί 368.000 άτομα σε σημείωμά της προς τους επενδυτές τον Αύγουστο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης