Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Νορβηγία θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Equinor

Η Νορβηγία θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Equinor

Αύξηση κατά 2 bcm συνολικά από την 1η Οκτωβρίου για τους επόμενους 12 μήνες

 

Η Νορβηγία θα επιτρέψει στην κρατική Equinor τους εταίρους του να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από δύο υπεράκτια κοιτάσματα για τους επόμενους 12 μήνες εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την έλλειψη ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου που έχουν οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

Η Equinor, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επέτρεψε μια συνολική αύξηση των εξαγωγών 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) σε ετήσια βάση φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου από τα πεδία Troll και Oseberg.
Η αύξηση αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με το Reuters.
Η τιμή του φυσικού αερίου για τον προηγούμενο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχει τριπλασιαστεί φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις τιμές ισχύος καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης με επίπεδα αερίου κάτω από το μέσο όρο σε αποθήκευση.

Tα σχέδια της Equinor

"Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ επίκαιρο καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστα σφιχτή αγορά φυσικού αερίου", ανέφερε η Equinor. «Εργαζόμαστε για μέτρα αύξησης των εξαγωγών από τα πεδία μας στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας».
Η αύξηση των εξαγωγών, διαιρούμενη εξίσου μεταξύ του Troll και του Oseberg, θα ανεβάσει τον όγκο από τα μπλοκ σε 37 bcm και 6 bcm αντίστοιχα, ανέφερε η Equinor.
Η Νορβηγία εξήγαγε περίπου 106 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών από την 1η Οκτωβρίου πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, οι εξαγωγές φυσικού αερίου για το προηγούμενο έτος, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ανήλθαν σε 105 bcm. Η νορβηγική κυβέρνηση καθορίζει ποσοστώσεις παραγωγής για το Troll και ορισμένα άλλα σημαντικά πεδία για να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι σε θέση να μεγιστοποιήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου. Η Equinor, η TotalEnergies, η ConocoPhillips και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Petoro έχουν μερίδια και στους δύο τομείς, ενώ η Shell κατέχει μερίδιο μόνο στο Troll.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης