Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Aύξηση 11,5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στην σκιά των εκλογών

Γερμανία: Aύξηση 11,5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στην σκιά των εκλογών

 

Οι τιμές λιανικής στη Γερμανία είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη

 

Γύρω στα 310.000 γερμανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αύξηση 11,5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το reuters τη Δευτέρα, καθώς οι προμηθευτές μετακυλίουν το ρεκόρ τιμών χονδρικής και αυξάνουν τις εντάσεις σχετικά με το ζήτημα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών αυτόν τον μήνα.

Τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν ήδη μερικούς από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη λόγω της δαπανηρής υποστήριξης για πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, ενώ η βιομηχανία απολαμβάνει εξαιρέσεων για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Τα συμβόλαια  τείνουν να ανανεώνονται ετησίως, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων για πολλά από τα 41,5 εκατομμύρια νοικοκυριά της Γερμανίας, αλλά η πύλη σύγκρισης τιμών Check24 ανέφερε ότι οι τιμές ρεκόρ μεταφέρονταν σε επίπεδο λιανικής.
Τα στοιχεία του Check24 έδειξαν ότι η αύξηση 11,5% θα προσθέσει 172 ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 310.000 νοικοκυριών, τα οποία πληρώνουν 1.516 ευρώ για 20.000 κιλοβατώρες (kWh) ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Περίπου 290.000 μέσες οικογένειες με 5.000 kWh ετήσια κατανάλωση ενέργειας έχουν ειδοποιηθεί για αύξηση 3,7% στις τιμές τους, προσθέτοντας 63 ευρώ στον ετήσιο λογαριασμό τους των 1.532 ευρώ.

Σε νέα υψηλά οι τιμές

Η ισχύς χονδρικής για άμεση παράδοση κατά το τρέχον έτος αυξήθηκε στα 65,16 ευρώ τη μεγαβατώρα (MWh), 74% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2020, ενώ η κύρια προθεσμιακή τιμή για παροχή ενέργειας στα 63,22 ευρώ/MWh, αυξήθηκε κατά 44% μέχρι σήμερα, ανέφεραν οι αναλυτές Horvath.
Οι τιμές επηρεάσθηκαν από παράγοντες, όπως η οικονομική ανάκαμψη της Ασίας - η οποία οδήγησε στα ύψη άνθρακα και φυσικό αέριο – η αύξηση του κόστους των ευρωπαϊκών αδειών για τις τιμές του άνθρακα, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, η μείωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία λόγω καιρού και προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής άνθρακα.
"Πολλές αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι άδειες σε σχέση με το κανονικό αυτήν την εποχή, ενώ η ζήτηση αυξάνεται καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό μειώνονται και η οικονομία ενισχύεται", ανέφερε το Check24.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης