Wood Mackenzie: Στα 700 GW oι αιολικές εγκταταστάσεις της Κίνας ως το 2030

Wood Mackenzie: Στα 700 GW oι αιολικές εγκταταστάσεις της Κίνας ως το 2030
Πάνω από 400 GW νέας ισχύος αναμένεται να προστεθούν από το 2021 έως το τέλος της δεκαετίας

Η Κίνα αναμένεται να φτάσει μόλις τα 700 GW αθροιστικής συνδεδεμένης αιολικής ισχύος έως το 2030, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Wood Mackenzie, αντιπροσωπεύοντας το 67% του παγκόσμιου μεριδίου.

Σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της έρευνας, Xiaoyang Li «η χερσαία αιολική ενέργεια αποτελεί το 82% του συνόλου κατά τη διάρκεια των προοπτικών, με μέση ετήσια ισχύ 33 GW. Οι βόρειες περιοχές εξακολουθούν να κυριαρχούν στην χερσαία αγορά αιολικής ενέργειας λόγω των ευνοϊκών συνθηκών και πολιτικών αιολικής ενέργειας.

Επίσης, νέα έργα προχωρούν γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες. Σημαντικός όγκος παλαιών στροβίλων που εγκαταστάθηκε τις τελευταίες δεκαετίες αντιπροσωπεύει μια καλή ευκαιρία για δραστηριότητες ανανέωσης».

Ραγδαίος ρυθμός ανάπτυξης

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά χερσαία αιολικά έργα στον αγωγό για να υποστηρίξουν τις προοπτικές των 10 ετών της Κίνας. Ο αριθμός των ανανεώσιμων βάσεων υπερτριπλασιάστηκε από 25 σε 78 από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021, που ανέρχεται σε 260 GW συνολικής δυναμικότητας που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σε 14 επαρχίες.

Η αλυσίδα εφοδιασμού και τα μεγάλης κλίμακας μοντέλα ανεμογεννητριών θα επιτρέψουν τη μείωση του επιπέδου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά κατά 46% από το 2021 έως το 2030 και θα πέσει κάτω από τα τιμολόγια του δικτύου άνθρακα στο δίκτυο το 2022.

Χαμηλό κόστος της ηλιακής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνικός στόχος μπορεί να τροφοδοτηθεί και από την ηλιακή ενέργεια, καθώς το κόστος είναι χαμηλό, μετά από τις νέες επιδοτήσεις. Αυτό διότι, η χαμηλή αρχική επένδυση για ηλιακά έργα συμβάλλει σε ένα χαμηλό όριο εισόδου στην αγορά και σε πιο διαφοροποιημένους παράγοντες της αγοράς σε σύγκριση με τα αιολικά έργα, τα οποία προτιμούν οι κρατικοί «παίκτες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης